Tijdens deze coronacrisis had ik de eer om de immer inspirerende Nell Watson te interviewen. Watson is naast AI-experte en onderneemster een veelgevraagd denker en spreker over de kracht van nieuwe technologieën op de maatschappij. Momenteel speelt ze een belangrijke rol in de ‘Coronavirus Task Force at The American Association for Precision Medicine’. Ik ben natuurlijk benieuwd naar de manier waarop de pandemie-uitbraak technologie tijdelijk, voorgoed of helemaal niet verandert. Watson vertelt het allemaal in de nieuwste Techmag aflevering!

Een grote technologische opportuniteit

Dat de pandemie een nieuw soort normaal heeft gecreëerd, staat buiten kijf. Ook Nell Watson is er heilig van overtuigd dat we nooit meer zullen terugkeren naar de pre-corona wereld. “De crisis heeft ons op de knieën gekregen en dwingt ons om anders en sneller naar de toekomst te kijken”, steekt ze van wal.

Ik denk dat deze crisissituatie ervoor kan zorgen dat veel van deze technologieën het gat tussen early adopters en mainstream kan dichten

Ik verwacht dat verschillende technologieën die vandaag misschien nog science-fiction lijken een serieuze opkomst zullen kennen. Dan heb ik het uiteraard over artificiële intelligentie of virtual en augmented reality. Maar ook tele-aanwezigheid, want locatie wordt veel minder belangrijk voor menselijk gezelschap. Verwacht je ook maar aan avatars en robots die pakjes leveren tot aan je deur zullen binnenkort geen science-fiction meer zijn. En wie weet, worden zelfrijdende auto’s weldra een normaliteit.”

Watson gaat zelfs nog een stap verder en verwijst naar het betoog van auteur en strateeg Geoffrey Moore over de kloof tussen de early adopters en de early majority. “Ik denk dat deze crisissituatie ervoor kan zorgen dat veel van deze technologieën het gat tussen early adopters en mainstream kunnen dichten”, voegt ze eraan toe.

Pleidooi voor meer leiderschap

Veel mensen beschouwen het coronavirus als een nieuwe zwarte zwaan in een reeds troebele vijver van een polariserende samenleving. “Ik denk niet dat de pandemie zelf een zwarte zwaan is, want een nieuw virus dreigde er al even aan te komen”, nuanceert Watson. “De enige zwarte zwaan is de reactie van de meeste regeringen op het virus. Hoewel verschillende overheden al tijdig waren gewaarschuwd, hebben ze niet snel genoeg de ernst van de zaak ingezien. En plots was het te laat.”

De meest succesvolle bedrijven zijn diegene die zich blijven focussen op hun kernactiviteit, maar tegelijk een andere richting uitgaan

Daarom pleit de Amerikaanse voor meer leiderschap, en zo ook de erkenning dat onze wereld er nooit meer hetzelfde zal uitzien. “De meest succesvolle bedrijven zijn diegene die zich blijven focussen op hun kernactiviteit, maar tegelijk een andere richting uitgaan”, aldus Watson. “Ondernemers die inzetten op datgene waarin ze uitblinken, maar voor het algemene belang van de mensheid hun businessmodellen omgooien. Ondernemers die impact als prioriteit beschouwen, en inkomsten verwerven door de maatschappij vooruit te helpen. Daar hebben we meer dan ooit nood aan.


Ook in deze aflevering

Benieuwd naar de rest? Ook deze topics komen aan bod in deze Techmag aflevering:

  • De enige waarheid over mondmaskers
  • De opkomst van nichemarkten
  • Het tweesnijdend zwaard van autoritarisme
  • De kracht van menselijke interacties
  • En nog veel meer!

Benieuwd naar meer? Abonneer je op het Techmag YouTube-kanaal en mis geen enkel ondernemersverhaal!