Chantal Smedts en Anneliese Monden van Qlick

Hoe kan je je eigen potentieel maximaal inzetten en tegelijkertijd verbinden met een ander? Yana en Nadia hebben het er in deze podcastaflevering van 50 Koffies over met Chantal Smedts en Anneliese Monden van Qlick, een coaching en trainingsbedrijf dat organisaties én individuen begeleidt bij het activeren van persoonlijk leiderschap. “Persoonlijk leiderschap ligt aan de basis ligt van impactvolle communicatie en dus ook het succes van een bedrijf.”

Eerst en vooral: wat is persoonlijk leiderschap?

“Persoonlijk leiderschap, ook wel eens ownership genoemd, is de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen woorden en daden. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en om van daaruit naar de wereld te kijken. Om persoonlijk leiderschap te kunnen ontplooien, moeten we dus goed weten wat onze waarden zijn en waar we voor staan. Vervolgens kunnen we authentiek gaan connecteren, en op die manier impact maken.”

“Je kunt persoonlijk leiderschap opsplitsen in twee delen. Die opdeling komt voort uit een situatie die je ongetwijfeld herkent wanneer je iemand nieuw ontmoet. De eerste vraag die heel wat mensen zullen stellen, is: wat doe jij?. Bij persoonlijk leiderschap ligt het zwaartepunt niet bij ‘ik doe’, maar bij ‘ik ben’. Wie ben jij? Waar liggen jouw interesses? Wat zijn jouw waarden en overtuigingen? Waar sta jij voor? Vragen die jouw persoonlijkheid veel beter omschrijven dan jouw functie of jobtitel, en die bijvoorbeeld ook mee zouden moeten tellen wanneer het gaat over het afstemmen van een functie op een bepaald profiel.”

Is ownership enkel weggelegd voor bedrijfsleiders?

“Persoonlijk leiderschap is een begrip dat zeker niet alleen voor bedrijfsleiders of managers een meerwaarde kan hebben. Persoonlijk leiderschap is voor ieder individu belangrijk, ongeacht jouw persoonlijkheid, titel of functie. Het gaat namelijk om het creëren van een mentaliteit die veel voordelen kan bieden in persoonlijke én professionele relaties.”

Wie verantwoordelijkheid durft te nemen voor zijn daden, zal daar dus zeker niet alleen op professioneel vlak de vruchten van plukken

Met persoonlijk leiderschap stappen we weg van de ‘paraplumentaliteit’ waarbij mensen verantwoordelijkheden afschuiven naar andere personen. En dat komt zeker niet alleen voor in bedrijven, maar bijvoorbeeld ook in families, vriendengroepen of sportclubs. Wie verantwoordelijkheid durft te nemen voor zijn daden, zal daar dus zeker niet alleen op professioneel vlak de vruchten van plukken. Iedereen die ergens een ‘trekkersrol’ vervult, heeft daar baat bij.”

“Uiteraard zijn de voordelen op de werkvloer legio. Leiders die ownership nemen en authentiek verbinden met hun medewerkers, zullen het gevoel van betrokkenheid binnen het bedrijf alleen maar vergroten.”

“Een goed voorbeeld van zo’n authentieke cultuur op het werk is de feedbackcultuur, waarin bedrijfsleiders regelmatig tijd maken om feedback te geven maar ook dankbaarheid te uiten aan hun medewerkers. Een dergelijke feedbackcultuur haalt haar waarde uit de authenticiteit van leiders en managers die goed weten waar ze zelf voor staan. Pas als zij vertrekken vanuit hun authentieke zelf, zullen ze erin slagen oprecht te connecteren met hun medewerkers.”

Hoe kenmerkt sterk persoonlijk leiderschap zich?

“In het groeiproces naar persoonlijk leiderschap zijn een aantal systemen kenmerkend. Jezelf tot de orde kunnen roepen is een belangrijke hoeksteen. Tegelijkertijd is positivisme ook van groot belang, evenals lief zijn voor jezelf. Wie zichzelf wil kunnen ontwikkelen, moet zichzelf eerst goed kennen.”

In de huidige maatschappij leven heel wat mensen vooral in hun hoofd. Daardoor raken we vaak de connectie met ons lichaam kwijt

“Verder is ook je lichaam een belangrijke raadgever die je moet leren vertrouwen. In de huidige maatschappij leven heel wat mensen vooral in hun hoofd. Daardoor raken we vaak de connectie met ons lichaam kwijt. De verbinding met ons lichaam is echter van primair belang, omdat ons lichaam onze eerste en beste indicator is wanneer het gaat over onze mentale en fysieke gezondheid en ons gevoel. Hoe bewuster je je bent van je eigen lichaam, hoe meer je je ernaar kunt gedragen.”

Hoe doe je dat concreet, je persoonlijk leiderschap opnemen?

“Voor mensen die willen starten met persoonlijk leiderschap zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten: neem tijd voor jezelf en voor reflectie, en laat de dingen af en toe bezinken. Observeer je eigen leven en probeer te allen tijde het overzicht te bewaren. Luister naar je lichaam en naar wat het je kan vertellen. Luister oprecht naar je gesprekspartners en probeer waardevolle connecties te bouwen. Wees dankbaar voor kleine dingen en voor inspanningen van anderen, en druk die dankbaarheid vervolgens ook uit.”

Voor heel wat mensen zal persoonlijk leiderschap bepaalde veranderingen impliceren. Misschien wil jij de gewoonte creëren om dagelijks naar je lichaam te luisteren of om je dag rustig te overlopen bij het slapengaan, en dat lukt uiteraard niet van vandaag op morgen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je je doel alsnog bereikt? Eerst en vooral is het belangrijk dat je doel intern gemotiveerd is. Dat betekent dat het doel moet aansluiten bij wie jij bent en waar jij voor staat. Wil jij een doel zelf bereiken, of werd het je ingefluisterd door je omgeving? Als je zelf niet intern gemotiveerd bent, is de kans veel kleiner dat je je doel zult behalen.”

“Voor doelen die wél intern gemotiveerd zijn, bestaat er vervolgens een krachtig systeem dat kan helpen bij het behalen ervan. Dat systeem is gebaseerd op microveranderingen. Een grote verandering pakken we best aan door ons grotere doel in verschillende kleine stukjes – of microveranderingen – te hakken. Ieder stukje verandering blijft een uitdaging, maar is tezelfdertijd behapbaar en realiseerbaar. Een microverandering is gemakkelijk en meetbaar; een afgewerkte stap kan beloond worden, wat ook de motivatie ten goede komt.”

Hoe zit het met het persoonlijk leiderschap van millennials?

“Wij krijgen heel wat millennials over de vloer die kampen met burn-outs, depressies en psychologische problemen. Die ziektebeelden zijn bij het overgrote deel van de millennials terug te brengen naar dezelfde basis: ambitieuze jongeren vandaag hebben enorm veel keuze, maar te weinig tijd om op zoek te gaan naar hun eigen waarden. Ze verliezen zichzelf onderweg.”

“Het is een uitdaging om om te gaan met de afleidingen die de laatste jaren alomtegenwoordig zijn in onze maatschappij, en die pakweg 30 jaar geleden niet bestonden. Dat maakt het voor jongeren en millennials extra moeilijk om een compromis te zoeken tussen je hart volgen en geld verdienen, want waar trek je de grens? Ook hier kan je steunen op persoonlijk leiderschap en authenticiteit: ontwikkel je mentale veerkracht, en begin bij de zoektocht naar je eigen waarden.”


Wil je meer weten over persoonlijk leiderschap en zelfontplooiing? Beluister hieronder de volledige podcast met Chantal Smedts en Anneliese Monden van Qlick: