Een retentiebeleid richt zich specifiek op het behoud van de werknemers binnen jouw organisatie. Het doel is tweeledig: bedrijfsgroei én werknemersgroei. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat het traditionele personeelsbeleid, zoals we dat binnen Europa kennen, tekortschiet. Met als gevolg dat amper 36% van de werknemers zich geëngageerd voelt bij hun huidige werkgever en slechts 39% aangeeft regelmatig geweldig werk af te leveren. Een goed retentiebeleid is geïntegreerd binnen het personeelsbeleid en de bedrijfscultuur, wat deze tendens positief kan beïnvloeden.

Wat win je als organisatie?

Je wint op zeer veel verschillende vlakken met als gemeenschappelijke deler: groei. Wanneer werknemers zich goed in hun vel voelen binnen de organisatie zullen ze gemotiveerd zijn om beter te presteren. Daarbij komt dat ze niet gaan kijken naar andere opportuniteiten op de arbeidsmarkt.

De meeste bedrijven en bedrijfsleiders geven aan dat werknemers zeer belangrijk zijn om bedrijfsgroei te realiseren. Als werknemers langer (en meer gemotiveerd) aan boord van jouw onderneming blijven, kan je deze groei veel sneller verwezenlijken. De meest voorkomende aspecten waarop je hierdoor als bedrijf winst kan realiseren, zijn de volgende:

  • Omzetstijging
  • Wegvallen vervangingskost
  • Stabiliteit van de diensten/departementen
  • Productiviteit neemt toe door ervaring binnen de rol
  • Employee experience
  • Employee engagement
  • Makkelijker rekruteren

5 tips om hiermee aan de slag te gaan

Tip 1: Focus op transparantie en heldere communicatielijnen

We leven in tijden waar iedereen op elk moment kan communiceren. Denk maar aan onze socialemediakanalen waar we constant met elkaar in contact staan. We worden gemotiveerd om meer en meer te spreken over onze gedachten en gevoelens. Als we dit reflecteren naar de bedrijfswereld kunnen we een snelle win realiseren door dit te integreren in de manier van communicatie. Denk hier zowel aan de interne als externe communicatielijnen. Iedere professional/werknemer is in eerste instantie nog steeds een mens en dan pas een professional/werknemer. Zorg dus voor een menselijk gefocuste manier van communiceren.

Hou dit dus in het achterhoofd en probeer dit met kleine stappen steeds naar voren te brengen. Bijvoorbeeld:

  • Begin een e-mail niet met ‘Beste’ naar jouw directe collega maar gebruik Dag/Hi/Hallo/Goeiemorgen VOORNAAM.
  • Vraag naar ieders inbreng in een meeting
  • Zeg steeds dank je
  • Verras een collega. (Vergeet nooit een verjaardag!)
  • Vraag naar persoonlijke zaken
  • Maak het luchtig

Tip 2: Pas het recruitment proces aan naar de huidige werknemers

Wie weet wat er echt speelt op de vloer? Waar liggen de uitdagingen? De huidige werknemerskracht weet perfect waar ze tegenaan lopen en wat nuttig kan zijn qua competenties in een nieuwe aanwerving. Betrek het hele team in het recruitment proces om zo de foute aanwerving te vermijden. Denk hierbij niet alleen aan het pure praktische verhaal zoals het takenpakket maar vergeet de teamcultuur en drive niet te respecteren.

Mensen zijn sociale beestjes, dus kunnen ze zeer snel zien waar bij potentiële nieuwe collega’s de uitdagingen zullen liggen in de groep. Bespreek deze uitdagingen met hen en kijk waar een compromis haalbaar is. Kom naar buiten met de werknemers en maak er ware ambassadeurs van. Zorg ervoor dat de potentiële werknemers onmiddellijk kunnen zien in wat voor een leuke omgeving ze terecht komen.

Tip 3: Ontwikkel een carrièrekader in plaats van een vastgelegd pad

Werknemers willen steeds groeien binnen een organisatie. Dit hoeft niet per se horizontaal of verticaal te zijn. Gebruik de honger naar ontwikkeling in het voordeel van het bedrijf. Wil de accountant graag wat van marketing proeven? Wil die zich omscholen naar een marketeer op termijn? Geef die opties en verzeker dat deze blijven. De kennis blijft zo binnen het bedrijf en creëert doorgroeimogelijkheden zonder risico’s. Meer en meer bedrijven kijken naar de ontwikkeling van vastgelegde carrièrepaden. Waarom geven we de keuze niet aan de werknemer? Wie kan het beste antwoorden op de vraag: naar waar wil jij toe groeien? De werknemer zelf!

Focus dus op het creëren van een carrièrekader waar de drivers de werknemers zelf zijn. Laat hen bepalen in welke richting ze willen groeien. Als bedrijf win je zo tweemaal. De werknemers zijn geëngageerd en voelen zich goed dat ze zich kunnen ontwikkelen wat resulteert in een hogere productiviteit en werkgeluk. Daarnaast gaat er een kruisbestuiving ontstaan tussen verschillende departementen om zo de silo’s weg te werken.

Tip 4: Gebruik alle talenten die er binnen het bedrijf zijn

De mens heeft een honger om talenten te ontwikkelen en deze in te zetten. We gebruiken onze talenten vaak onbewust in ons dagelijks leven. Van wat werd je blij als kind? Doe je er nu nog iets mee? Dit zijn vragen die we onszelf soms mogen stellen om te kijken waar onze talenten net liggen.

Als bedrijf kan je hier handig op inspelen door middel van talentontwikkeling. Het ontwikkelen of laten inzetten van andere talenten en/of competenties is al een serieuze stap in de goede richting van jouw werknemersgeluk.

Denk even terug aan die goede accountant die in zijn vrije tijd graag creatief bezig is. Waarom zou die niet kunnen sparren met het marketing departement? Zo kan die creativiteit inzetbaar zijn voor jouw bedrijf. De silo’s zullen meer en meer verdwijnen, wat een exponentiële toename van werknemers ervaring en engagement zal teweegbrengen.

Tip 5: Hybride werk is pas hybride als de werknemer in de driver stoel zi.

De term ‘hybride’ is een nieuw begrip dat sinds een drietal jaar brandend actueel is. Het richt zich op de mogelijkheid om werk en privé beter te combineren door onnodige verplaatsingen tot een minimum te beperken. Elk bedrijf heeft er de laatste jaren wel naar gekeken maar hoe is dit nu omgezet naar de praktijk? Werkgevers bepalen nog te vaak het aantal dagen dat werknemers naar kantoor moeten komen en in de meeste gevallen worden zelfs de specifieke kantoordagen van bovenaf vastgelegd.

Geef de keuze aan de werknemer om te bepalen wanneer het voor hen het beste uitkomt. Zorg ervoor dat je een kader creëert waar steeds beide opties in kunnen. Trek de lijn van een leuke beleving op het werk door naar het thuiskantoor. Iedere werknemer werkt op een andere manier het meest efficiënt. Wie zich goed voelt binnen jouw bedrijf presteert nu eenmaal beter. Dat kan je terugvinden in de verschillende onderzoeken van Forbes, Warwick Universiteiten,…

De termen War for Talent en The Great Resignation zijn meer en meer op de voorgrond aan het treden in België. Als bedrijf mag je deze dan ook niet zomaar negeren. Wanneer je de werknemer centraal zet, zal je een mooie counter beweging kunnen voorzien. Bedrijven die daarin in slagen zullen een enorme voorsprong nemen ten aanzien van hun concurrenten. Wat zal resulteren in het ultieme doel: werkgeluk voor zowel de werkgever als voor de werknemer. Bundel daarom de krachten met een immens positief resultaat tot gevolg.