Lode Uytterschaut, CEO Start it @KBC ​& Beatrice de Mahieu, CEO BeCode

Belgische start-ups hebben vaak haast, en dringend nood aan IT’ers. Die zoeken ze in het buitenland, hoewel veel dichter bij huis ook best veel talent zit. Daarom gaan Start it @KBC en BeCode de krachten bundelen, met als doel om programmeurs van eigen bodem te laten werken voor start-ups. Bloovi sprak met Lode Uytterschaut, CEO van accelerator Start it @KBC, en Béatrice de Mahieu, CEO van Belgiës grootste codeerschool BeCode, over hoe zij het gat willen dichten en ineens ook een meer diverse rekrutering promoten.

Het begon met een kopje koffie in december vorig jaar. Lode Uytterschaut en Béatrice de Mahieu aan één tafel, gezeten rond één gedachte: “Geef toe, het zou toch logisch zijn.” Waar ze het over hebben, is de start-ups van Start it @KBC koppelen aan het tech talent van BeCode. Start it @KBC begeleidde sinds 2014 al zo’n 1.300 startende ondernemingen en groeide uit tot grootste accelerator van het land. BeCode op zijn beurt is een programmeerschool waar mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt op zeven maanden tijd opgeleid worden tot web developer, DevOps of cybersecurity expert, AI-kenner of SAP consultant.

Een meer dan logische match, volgens Uytterschaut: “We zijn complementair, ja. Maar er is een diepere boodschap.” Volgens Agoria, de koepel van technologische bedrijven in België, staan bij onze bedrijven vandaag meer dan 20.000 IT-vacatures open. “Als ik op LinkedIn laat weten dat ik op zoek ben naar een front-end developer voor een korte- of langetermijnopdracht, dan word ik doorverwezen naar Oekraïne, Portugal, Hongarije. En dat terwijl hier dus gewoon meer dan voldoende talent zit.”

Tech talent na 7 maanden

Dat IT-talent, daar zorgt BeCode voor. CEO Béatrice De Mahieu: “De mensen die wij trainen, hebben het vaak moeilijk op de arbeidsmarkt omdat ze ‘maar’ een humanioradiploma op zak hebben. Maar evengoed komen bij ons vluchtelingen met een PhD aankloppen. Dat doet er op zich niet toe: wij leren hen alles wat ze moeten weten, van basic IT skills tot verdere specialisatie in AI en cybersecurity. Wat voor ons belangrijk is, is dat zij supergemotiveerd zijn en ook blijven.”

Bij BeCode worden kandidaat-IT’ers technisch opgeleid tijdens een bootcamp van zeven maanden. “Ze leren ‘coderen’ maar werken ook aan hun soft skills: hoe zoek je een stage, hoe breng je je LinkedIn pagina in orde, hoe sla je je door een sollicitatiegesprek,… De helft van onze rekruten heeft na hun stage onmiddellijk werk. Nog eens 30% besluit nog een opleiding te volgen voor ze een job zoeken. Voor mij bewijst dat dat die mensen terug goesting hebben gekregen”, aldus de Mahieu.

Start It X individueel
Lode Uytterschaut (©Wim Kempenaers)

Die goesting, dat is ook wat Uytterschaut voelt bij de start-ups die Start it @KBC sinds jaar en dag begeleidt. “Bij start-ups moet het vooruit gaan. Maar dat biedt ook kansen. Nabil, bijvoorbeeld, is afgestudeerd bij BeCode en nu aan de slag bij Linkus, één van onze start-ups. Toen waren ze nog met vier, vandaag met acht en heeft hij als Highway Performance Manager de leiding over nieuwe rekruten. Cool, toch? Het is natuurlijk anders werken in een start-up dan in een corporate: meestal moet je zelf je weg zoeken. Maar daar staat tegenover dat je kan meegroeien met het bedrijf en er misschien wel een stukje eigenaar van wordt.”

Het mag best wat diverser

Het lijkt dus de logica zelve dat de communities van BeCode en Start it @KBC dankzij dit partnership wat dichter tegen elkaar aanschurken. “Het doel”, zegt Uytterschaut, “is dat onze start-ups weten dat BeCode bestaat. Maar dit partnership moet veel breder gaan dan enkel wat logo’s uitwisselen. Het moet écht maatschappelijke waarde bieden.”

Onze droom? Meer kans geven aan échte diversiteit”, aldus de Mahieu. “En dan bedoel ik niet dat je keuzes moet maken tussen man en vrouw, zwart of wit, hoofddoek of niet. Nee, het wil zeggen dat je een junior naast een senior zet en ze van elkaar laat leren. Dat je niet alleen maar mensen met een masterdiploma in dienst neemt, alsof dat de enigen zijn die kunnen nadenken. Je moet kennis en niveaus mixen.”

Dit partnership moet veel breder gaan dan enkel wat logo’s uitwisselen. Het moet écht maatschappelijke waarde bieden

“Met Start it X, onze growth & innovation-poot, werken we veel voor corporates”, zegt Uytterschaut. “De gemiddelde leeftijd van IT’ers daar is vaak schrikbarend hoog. Op zich vormt leeftijd geen probleem, maar het is wel een risico voor innovatie in ons land wanneer er geen nieuw talent wordt aangetrokken. Los daarvan is die groep niet divers genoeg. Ter vergelijking: bij BeCode is 30% van de rekruten een vrouw. Dat is nog te weinig, maar al een pak meer dan in de rest van de sector. Jouw doelgroep in huis hebben is belangrijk als je geen markt wil missen.”

Moon shot: meer en beter ondernemen

Meer dan logo’s uitwisselen, dus. En dan vragen wij ons af: wat is het ultieme doel? “Voor mij gaat het over bruggen bouwen tussen de BeCode campussen en de steden waar Start it actief is”, antwoordt De Mahieu. “Maar het gaat verder dan dat: ik geloof dat we op deze manier een economische meerwaarde kunnen bieden.”

Ondernemerschap is wat een land doet vooruitgaan, en vandaag kan je amper nog een bedrijf bouwen zonder een IT’er nodig te hebben

Voor Uytterschaut moet de aandacht voor IT en ondernemerschap uiteindelijk doorsijpelen naar het onderwijs. “In de humaniora is daar momenteel amper ruimte voor. Een keuzevak waar je een scheermachine uit elkaar leert vijzen, dat is echt niet meer van deze tijd. Ondernemerschap is wat een land doet vooruitgaan, en vandaag kan je amper nog een bedrijf bouwen zonder een IT’er nodig te hebben. Liefst van al zet ik dus een nul achter de 900 rekruten per jaar die BeCode aflevert en de 150 start-ups die wij begeleiden”, besluit Uytterschaut.