Bron foto: Shutterstock

Merk Storytelling is een goede manier om bedrijfs- en merkboodschappen te laten plakken. Deze blogpost is de eerste uit een reeks van 5 over dit onderwerp. In deze blogpost lees je dat alles start met een eerlijk en authentiek verhaal. Volgende week: hoe een consistent merkverhaal vertellen niet meer kan zonder daarbij beelden te gebruiken.

In een tijd waarin de enige zekerheid lijkt te zijn dat de snelheid van de verandering voortdurend toeneemt, worstelen heel wat organisaties en merken met hun identiteit. Wie zijn ze? Waar staan ze eigenlijk voor? Wie kunnen ze nog overtuigen en inspireren? En vooral hoe maken ze hun identiteit aan hun doelgroep duidelijk?

Het samenstellen en ontwerpen van een goed verhaal dat op de koop toe echt en eerlijk is, is niet makkelijk. Enkel een goed en authentiek verhaal blijft plakken en wordt doorverteld.

Eerlijkheid, transparantie en authenticiteit zijn sleutelfactoren in elk merkverhaal

Inspelen op emoties is voor een merkverhaal zeer belangrijk. Denk maar aan de reclameboodschappen van Bertolli met de lange tafel waaraan een stelletje bejaarde Italianen zich vermaken als jonge kinderen. Het minste wat we daarvan kunnen zeggen is dat zoiets een emotionele snaar raakt. Het is op dat vlak echter vaak dansen op een slappe koord. Want merkverhalen moeten ook eerlijk transparant en authentiek blijven. Organisaties en merken hebben daarom meer dan ooit nood aan een praatpaal die hen bij de les houdt en die ervoor zorgt dat ze doen wat ze zeggen. Nooit eerder was Walk the talk zo belangrijk.

Volt

In een marketingwereld waarin mensen constant worden gebombardeerd met advertenties en reclame die op zijn zachtst gezegd niet altijd even geloofwaardig is – kijk maar naar het succes van een programma als Volt dat bedrijven confronteert met het realiteitsgehalte van hun boodschappen – zijn authenticiteit, transparantie en eerlijkheid sleutelfactoren in elk merkverhaal. Nooit eerder in de geschiedenis zijn consumenten zo goed geïnformeerd en zo mondig geweest, nooit eerder werden ballonnetjes van merken die allen lucht verkopen zo snel doorprikt.

Kansen

Die evolutie houdt echter ook heel wat kansen in. Ze betekent namelijk dat merken die een authentiek en consistent verhaal vertellen, bijvoorbeeld omdat ze uit “big data” onderliggende behoeften hebben gedistilleerd bij de klanten, ook enorm veel consumenten kunnen overtuigen. Die worden fans en ambassadeurs van het merk omdat ze zien dat het merk niet enkel lippendienst bewijst aan wat het vertelt, maar dat merkverhaal ook op een consistente manier in daden vertaalt.  Een authentiek en transparant merkverhaal biedt met name op het vlak van duurzaamheid, die daar in het verlengde van ligt enorme mogelijkheden.

Boerenscharrelrookworst en duurzame tomaten

Unilever is een organisatie die dat uitstekend heeft begrepen. Onlangs is het bedrijf dat bekend is van talloze merken zoals Solo, Unox, Lipton, Calvé, Magnum, Knorr en Rexona, voor het derde opeenvolgende jaar verkozen tot duurzaamste bedrijf ter wereld. Anniek Mauser, de sustainability manager  van het bedrijf, claimt in elk interview dat duurzaamheid de kern is van het strategisch businessplan van haar organisatie.

Tegen 2020 wil Unilever zijn omzet van bijna 40 miljard euro verdubbelen en tegelijk 100% duurzaam inkopen. En het voegt de daad bij het woord: voor Calvé-mayonaise worden al jaren enkel scharreleieren gebruikt en recent lanceerde Unox een  boerenscharrel-rookworst, waarvoor enkel varkensvlees wordt gebruikt van vrije uitloopvarkens. En er zijn nog tal van andere voorbeelden. Anno 2013 komt 36% van Unilever’s ingrediënten uit duurzame bron. Knorr promoot zijn duurzame tomaten in een nieuwe soep die in september op de Franse markt kwam. Dit is het eerste product dat benadrukt dat een ingrediënt op duurzame wijze is verkregen, volgens de Unilever Sustainable Agriculture Code. Duurzaam inkopen is voor Unilever dus niet alleen het managen van bedrijfsrisico’s, maar het biedt ook mogelijkheden tot groei, omdat merken zich zo beter kunnen onderscheiden.

Ook op kleinere schaal mogelijk

Unilever is op die manier het schoolvoorbeeld van een authentiek, eerlijk en duurzaam merkverhaal. Het vaak gehanteerde argument dat het voor een dergelijke grote multinational makkelijker is om het merkverhaal te vertellen en consistent toe te passen, omdat daar nu eenmaal grote budgetten voor beschikbaar zijn, klopt niet. Want het is heus geen sinecure om een dergelijke mastodont van koers te doen veranderen. Daarom kunnen ook kleine organisaties en minder bekende merken een eerlijk en transparant verhaal vertellen – zelfs niet noodzakelijk op het vlak van duurzaamheid – en het ook consistent toepassen.

Eén voorbeeldje? De 27-jarige Roman Willems, onlangs verkozen tot Antwerpse jonge ondernemer van het jaar, zweert in zijn schrijnwerkerij, annex interieurbedrijf BOA-Interior (www.boa-interior.be) enkel en consistent bij kwaliteit. Dit bedrijfje vertelt net zo goed als Unilever een authentiek en transparant verhaal en plukt daar de verdiende vruchten van.

Dit artikel is het eerste uit een reeks van 5. Volgende week: hoe een consistent merkverhaal vertellen niet meer kan zonder daarbij beelden te gebruiken.