5 eenvoudige tips voor een efficiënte marketing in deze uitdagende tijden

5 eenvoudige tips voor een efficiënte marketing in deze uitdagende tijden

Heel wat bedrijven bevinden zich als gevolg van de aanhoudende coronacrisis in woelig water. Merken en marketeers proberen zich zoveel mogelijk aan deze nieuwe situatie aan te passen. Hoe kunnen ze hun klanten bereiken en op een empathische, maar toch effectieve manier met hen communiceren? Om ervoor te zorgen dat de marketingefficiëntie behouden blijft in deze uitdagende tijden, kunnen marketeers gebruikmaken van volgend eenvoudig vijfstappenplan.

1. Doeltreffende strategie voor meer betrokkenheid

Als gevolg van de pandemie moeten merken hun go-to market-strategieën volledig herzien en de bedrijfsdoelstellingen herdefiniëren. Maar de sleutel tot succes is om voorbij de ruis te kijken en na te denken over de lange termijn. Denk na over wat je doelgroep belangrijk vindt en op welke communicatiekanalen je hen kunt bereiken.

Uit ons laatste onderzoek naar The Connected Consumer blijkt dat het (social) medialandschap altijd verandert. Wat voorheen gebruikelijk was, is nu niet meer. Marketeers moeten dus altijd de markt in de gaten houden, zeker tijdens crisissituaties zoals deze.

2. Stel slimme doelen

Als marketeers zijnde houden we van het attributiemodel, maar de realiteit toont ons dat niet alles te traceren valt. Vooral in digitale marketing delen we een hoop maar vergeten we vaak het begrip ‘dark social’.

Een dark social gebeurt wanneer iemand een link kopieert en plakt in een gesloten sociaal platform zoals WhatsApp of e-mail. Op deze manier wordt het lastig om het bereik van het bericht te traceren. Dit noemen we ook wel de ‘onzichtbare’ shares. We spreken dus van een dark social wanneer een klant een goede (of slechte) ervaring heeft met een merk en die ervaring deelt met zijn familie, vrienden en collega’s via WhatsApp bijvoorbeeld.

Marketeers moeten bij het opstellen van hun campagnedoelen dan ook rekening houden met zachte (kwalitatieve) en harde (kwantitatieve) KPI-indicatoren. Een zachte indicator kan bijvoorbeeld zijn hoeveel mensen een display of tv-reclame hebben gezien. Een harde indicator kan zijn hoeveel mensen naar een product of dienst hebben gezocht en een aankoop hebben gedaan. Denk na over doelstellingen: wat wil je als marketeer bereiken en hoe meet je het succes.

3. Micro-kansen met AI

Het is niet eenvoudig om de reis van de klant te begrijpen. In feite bestaat er geen one-size-fits-all customer journey. We weten allemaal dat het een multi-touch reis is die we op het pad naar aankoop doorstaan. Sommige bestaan uit één tot twee contactmomenten terwijl andere één tot tien contactmomenten kunnen hebben.

Hoe veel contactmomenten het ook zijn, elk van deze ‘micro-momenten’ speelt een belangrijke rol wat betreft het winnen of verliezen van een klant op een bepaald moment. Marketeers moeten logisch nadenken bij het analyseren van gegevens, om zo bruikbare inzichten te verkrijgen die ze kunnen toepassen bij toekomstige campagnes: wat werkte wel, wat werkte niet?

4. Persoonlijke omnichannel ervaringen

Als consument hebben we ons gedrag aangepast aan de geëvolueerde technologie. We zijn zuiniger geworden en minder gevoelig voor generieke boodschappen die door merken worden verstuurd. Om het momentum dus in stand te houden moeten marketeers een toegevoegde waarde kunnen leveren in de vorm van een gepersonaliseerde omnichannel-ervaring.

Hiermee wordt de strategie en de bijbehorende tactiek in kaart gebracht: wat vertellen de gegevens over je klanten? Analyseer en begrijp wat je klanten belangrijk vinden, om een persoonlijke ervaring te leveren met toegevoegde waarde op het juiste moment.

5. Houd van je klanten en laat ze loyaal worden

Merken zetten klantenloyaliteit, nu meer dan ooit, hoog op hun prioriteitenlijst. Het is in deze tijden goedkoper om bestaande klanten te behouden, dan nieuwe klanten proberen te werven. Onthoud ons ‘dark social’ voorbeeld – laat je loyale klanten je ambassadeurs worden om zo nieuwe klanten aan te trekken.

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor het succes van zo’n loyaliteitsprogramma is het klantegevensplatform (CDP) – inzichten zoals aankoopgeschiedenis en real-time gegevens van zoekactiviteiten kunnen via AI samengevoegd worden. Hierdoor kunnen marketeers gepersonaliseerde berichten naar hun klanten sturen wanneer een relevant moment zich aandient.

Of het nu gaat om gratis levering bij aankoop of om een gepersonaliseerde kortingsbon: je klanten zullen van je houden en blijven terugkomen. Bovendien zullen zij trouwe ambassadeurs van je merk worden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.119 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief