Hoe mogen we onze toekomst verwachten? En hoe zal deze invloed hebben op onze samenleving? In Carole’s Leeskamer maakte Steven Van Belleghem al snel duidelijk dat de impact van technologie verder reikt dan enkel de directe toepassing op een product of dienst. “De reeds overtuigden zullen na het lezen van mijn boek nog meer overtuigd zijn, want het biedt hen extra inzicht in de oneindige mogelijkheden van technologie.

Het langetermijnspel met de klant

Eternal, het meest recente boek van Steven Van Belleghem en meteen ook zijn thrillerdebuut, vindt plaats in 2041. Je leeft er door de ogen van Romy, het hoofdpersonage. De auteur neemt je mee naar een tijdperk waarin niets meer hetzelfde zal zijn.

Van Belleghem voorspelt dan ook een mooie toekomst waarin bedrijven het langetermijnspel met hun klanten spelen. Hij gelooft in de combinatie van gezond verstand, nieuwe technologieën, een empathische menselijke benadering, en het nemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid om de harten en business van klanten keer op keer te verdienen. “De reeds overtuigden zullen na het lezen van mijn boek nog meer overtuigd zijn, want het biedt hen extra inzicht in de oneindige mogelijkheden van technologie”, zegt hij.

Ik geloof dat privacy en ethiek onder invloed van technologie gaan evolueren. Jammer genoeg gaat er eerst iets grondig verkeerd moeten lopen, net zoals in het boek, voordat mensen de gevaren realistisch kunnen inschatten

Het boek gaf mij een ideaal beeld van wat technologie kan doen voor het bedrijfsleven. En ook een duidelijk beeld van de utopie van privacy en het belang van ethiek. Ik geloof dat privacy en ethiek onder invloed van technologie gaan evolueren. “Wat als GDPR omzeild kan worden? Bedrijven zoals Apple zijn daar al mee bezig”, stelt Van Belleghem.

Jammer genoeg gaat er eerst iets grondig verkeerd moeten lopen, net zoals in het boek gebeurt, voordat mensen de gevaren realistisch kunnen inschatten. Nu beschermen we onze privacy vooral uit angst, twijfel en onzekerheid, maar zelden vanwege de realistische gevaren.

Steven Van Belleghem
(Photo by Lies Willaert)

Ethische commissies

Zullen tegen 2041 alle innovaties op vlak van artificiële intelligentie via een ethische commissie moeten passeren? “Ja, we gaan in de toekomst meer controle hebben over onze eigen data”, liet Steven Van Belleghem duidelijk verstaan in Carole’s Leeskamer. Het zal dus niet meer zo evident zijn om bepaalde informatie te krijgen van de klant, vandaar het belang dat bedrijven zich daar nu al op gaan voorbereiden. Zet deze probleemstelling om in een Unfair Advantage om de concurrentie voor te zijn, enkel zo kan jij je onderscheiden van de rest. In mijn eigen boek Zoonitic, dat binnenkort verschijnt, ga ik daar verder op in.

Deze ethische commissies moeten dusdanig organiseren, dat ze niet kunnen worden omgekocht of beïnvloed. Ze kunnen bijvoorbeeld een ‘grote stoelendans’ organiseren zodat er vaak andere mensen in zetelen. Of the battle van the ethics, tussen alle culturele verschillen. Want wat is ethiek in Afrika versus in Moskou? Deze challenge kan de ethiek misschien beschermen?

Evaluatie van uitvindingen

Het viel me op dat ook Steven Van Belleghem twee basisvragen stelt in het boek: is het denkbaar en is het waarschijnlijk? Zelf gebruik ik steeds het mechanisme en de effecten van de adoptiecurve als twee cruciale punten om innovaties te evalueren.

En daarnaast wil ik ook beseffen welke impact dit heeft op alle segmenten. Cliché segmenten zijn dan jong versus oud, stedelijk versus niet-stedelijk, vrouw versus man, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bereid je dus goed voor op een toekomst met vernieuwingen, want deze zullen er ongetwijfeld sneller zijn dan we allemaal denken.

Geslaagd thrillerdebuut

Van Belleghem stapte met zijn debuut als fictie-auteur uit zijn comfortzone en pakte uit met een eerste, zeer geslaagde technothriller. “Het is geen sciencefiction verhaal”, benadrukt hij. “Er gebeuren dus geen rare dingen die niet in het echt zouden kunnen. Je moet het zien als een verlengde, een extrapolering, van wat we vandaag in de wereld al zien op vlak van AI en automatisatie, met daar dan een spannend sausjes overgegoten.”

Maar liefst anderhalf jaar stak de auteur bloed, zweet en tranen in het schrijven van Eternal. Het perfecte boek voor iedere Steven Van Belleghem-fan, en zo zijn er heel wat.


Beluister hieronder het volledige gesprek dat ik had met Steven Van Belleghem in Carole’s Leeskamer: