Het groeiverhaal van SettleMint: “Wij zijn gestart als internationaal bedrijf, maar met de Belgische voorzichtigheid”

Het groeiverhaal van SettleMint: “Wij zijn gestart als internationaal bedrijf, maar met de Belgische voorzichtigheid”

Iedereen die met blockchain bezig is, kent de start-up SettleMint. Het bedrijf van Roderik Van der veer en Els Meyvaert bouwde middleware die het gemakkelijk maakt om blockchain applicaties te bouwen. Maar hoe blikt Settlemint terug op hun groei? Op welke manier ervaren zij het om te ondernemen als koppel? In dit eerste duo-interview van Techmag praten Els en Roderik over acquihires, bewust niet evangeliseren en nog veel meer!

Tragere groei in België dan rest van de wereld

Met hun technologie bedient SettleMint een niche, dus mikte het bedrijf van meet af aan internationaal. “In België groeien we veel trager dan in de rest van de wereld”, knikt Van der veer. “Niet zo onlogisch: in ons land zijn we best wel ‘mee’ met centrale databases en dergelijke. In gebieden zoals Saoedi-Arabië en Dubai liggen de kaarten anders. Daar beseffen ze al sneller dat ze dankzij onze software toolkit niet achter de blockchain-golf moeten lopen, maar kunnen ze er gewoon op mee surfen. Maar kijk: vandaag maakt het niet langer uit welke nationaliteit je bedrijf heeft. Je wil gewoon zoveel mogelijk relevante bedrijven en sectoren over de hele wereld helpen.”

Toch doet het bedrijf niet actief aan evangelisatie van de technologie, een bewuste keuze. “Onze software is echt gemaakt voor bedrijven die concreet met blockchain aan de slag willen”, meent Meyvaert. “Voor de bedrijven die er meer over willen weten, hebben we een tweede poot uitgebouwd: onze academy.”

Ondernemen als koppel

Opvallend is het feit dat Els en Roderik getrouwd zijn. SettleMint is dus niet het enige wat ze delen. “Dat heeft ons een interessante dynamiek opgeleverd”, lacht Meyvaert. “We zien dat vooral als een voordeel: we kunnen flexibeler werken. Bovendien moet ik naar Roderik toe niet met de voorzichtigheid communiceren die geboden is bij een klassieke managersrelatie. Ga ik ergens niet mee akkoord, dan kan ik dat gewoon zeggen. Dat zorgt ervoor dat we snel vooruit kunnen.”

Els en ik hebben elk een sterke mening, maar nemen beslissingen in functie van het bedrijf”, bevestigt Van der veer. “Hier heerst geen ego: iedereen kan amicaal met elkaar omgaan.”

Cashflow- en schaalperikelen

Amicaal of niet, de start-up doorzwemt net zoals andere groeibedrijven heel wat watertjes. “Momenteel is de grootste uitdaging het aligneren van visie, doelstellingen en de middelen waarover we beschikken”, meent Van der veer. “Op basis van de vraag kunnen we gemakkelijk 100 nieuwe medewerkers in huis halen. Dus daar ga ik niet over één nacht ijs - dat is de Belgische voorzichtigheid waarmee we dit wereldbedrijf bouwen, zeker? (lacht) Nee, vooraleer ik nieuw talent aanwerf, wil ik zeker zijn dat we hen kunnen betalen. Gelukkig hebben we een goede CFO aan onze zijde.”

Wat de toekomst van SettleMint nog brengt? Dat ontdek je in de volledige video hierboven, maar één ding is zeker: de blockchain start-up sluit een acqui-hire niet uit!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief