Vijf op een rij: een blik in het leven van Davy Kestens

Vijf op een rij: een blik in het leven van Davy Kestens

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: de 'Vlaamse Mark Zuckerberg' Davy Kestens, die vanuit Silicon Valley met groot succes SparkCentral op de kaart zette, en tegenwoordig terug in België zijn ondernemershart kan ophalen dankzij zijn nieuwste fintech start-up Dino.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan makkelijk ontspannen?

De eerste paar jaren als jonge ondernemer van een VC-backed start-up hield ik me eigenlijk zeer weinig bezig met echt ontspannen. Af en toe eens stevig doorzakken, dat wel, maar daar ontspan je eigenlijk vrij weinig van.”

“De laatste jaren in San Francisco heb ik een enorme passie voor koken ontwikkeld, wat ik zo vaak mogelijk probeer te doen. Ik heb er ook leren zeilen, maar vanuit Limburg is dat vandaag niet zo voor de hand liggend. Deze zomer hoop ik een trip naar Kroatië te kunnen maken, om daar tussen de eilanden wat wind op te zoeken.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Ervaringen, eten, goede wijn en tijd. Reizen en unieke dingen doen zijn de leukste onkosten om geld aan uit te geven. De klimaatspijbelaars gaan het niet graag horen, maar minstens één weekend per maand vlieg ik naar een andere locatie om de lokale sfeer op te snuiven en mijn weg door de stad te zoeken.”

Tijd is een leuke. Ik denk steeds na over hoeveel tijd iets zou kosten en of dat opweegt tegen de kost om die tijd uit te sparen of aangenamer te besteden. Zo ben ik bijvoorbeeld het type persoon die liever de avond ervoor op hotel ga logeren dan dat ik de volgende dag drie uur in de file sta voor een of andere ochtendmeeting op locatie.”

Ik moet het gevoel hebben dat we op elk moment kunnen verkassen naar een andere stad of land, zonder dat iets ons tegenhoudt. Daarom gooi ik graag dingen weg

Veel materiële dingen bezitten, zegt me niet zo veel. Wat ik dan koop, moet wel mooi en kwalitatief zijn, maar ik probeer zo minimaal mogelijk te leven. Ik gooi heel graag dingen weg, vaak tot grote frustratie van mijn vrouw. Ik moet het gevoel hebben dat we op elk moment kunnen verkassen naar een andere stad of land, zonder dat iets of iemand ons tegenhoudt.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“The hard things about hard things van Ben Horowitz. Waarom die zo goed is? De meeste business boeken zeggen hoe je dingen juist moet doen, wat de standaarden en best practices zijn. Business boeken worden vaak geschreven door researchers, analisten en docenten die bedrijven analyseren tijdens de prime van hun groei maar zelf nooit een echt bedrijf from scratch gestart hebben.”

Dit boek is totaal anders. De auteur accepteert dat er niet zoiets bestaat als een perfect bedrijf, en dat - hoeveel planning je ook kan doen - het meermaals volledig de mist zal ingaan. Shit will hit the fan. Ben Horowitz vertelt in zijn boek over de grootste fuck-ups die tijdens zijn carrière zijn gebeurd, en welke catastrofes of positieve ommekeren daar dan uit voortgekomen zijn. Kortom, een absolute aanrader voor elke start-up founder.”

Wie tip jij als meest beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Goh, dit is enorm moeilijk. Ik wou dat ik een glazen bol had, dan startte ik onmiddellijk een investeringsfonds.”

Wat ik wel weet, is dat we desondanks de terug dalende hype cycle, veel meer nieuwe en interessante start-ups gaan zien voorbijkomen met sterke businessmodellen vanaf dag één. Er is zich een enorme maturiteit aan het opbouwen onder starters en ik ben enorm benieuwd wat er de komende jaren op ons zal afkomen. Zoveel bestaande oude industrieën staan klaar om onderuit gehaald te worden door nieuwe start-ups met radicaal andere offerings en businessmodellen.”

Op welke realisatie ben je het meest trots?

Ten eerste ben ik enorm trots op het feit dat veel jongeren mij contacteren om te laten weten dat ze dankzij mijn ondernemersverhaal van de voorbije jaren zelf ook de knoop hebben doorgehakt om te ondernemen. Vooral als ze dan meedelen waar ze nu staan en hoe het hun eigen leven heeft vooruitgeholpen.”

Zelf ben ik momenteel bezig met de opstart van een nieuwe fintech start-up. En ofschoon het nog heel pril is, ben ik enorm trots op het team van toffe mensen dat ik bij elkaar kon brengen: stuk voor stuk zijn het mensen die gepassioneerd zijn door een gezamenlijke visie. Het is enorm motiverend om met hen samen te werken en te zien hoe snel je vooruit kan gaan met een coherent team van sterke en complementaire go-getters.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.420 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief