Vijf op een rij: een blik in het leven van Herman Maes

Vijf op een rij: een blik in het leven van Herman Maes

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Herman Maes, die we kennen als gastdocent, freelance consultant, account strategist bij digital agency Intracto, en het gezicht achter de populaire techblog Dailybits.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“De beste beslissing van de afgelopen jaren was het veranderen van de dagelijkse ochtendrush in ons gezin. Samen met mijn vrouw en twee kinderen fiets ik nu elke dag - in weer en wind - naar de schoolpoort. Door het standaard weigeren van meetinginvites voor 9u30, om zo tijd te kunnen maken voor het gezin, is die ochtendrush zoveel aangenamer geworden.”

“Als ik zie hoe andere ouders met hun wagen bijna tot op de speelplaats van de school racen en al rijdend trachten hun kinderen uit de wagen te gooien, om daarna zich in de ochtendfiles vast te rijden, dan ben ik ontzettend blij dat we het zo kunnen organiseren.”

“Die 'verloren' werktijd compenseer ik met veel plezier in de late avonduren, waar ik voldoende rust vind om geconcentreerder door te werken.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik ben een echte gadgetfreak. Mijn thuiskantoor is dan misschien maar 7 vierkante meter groot, alle comfort is er wel aanwezig. Met bijvoorbeeld ook een grote collectie gsm toestellen vanaf 1996.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik tracht elke maand minimaal één boek te lezen. Mijn zomerboek was dit jaar 'Bad Blood, Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup' waarin journalist John Carreyrou het inside verhaal van start-up Theranos heeft neegepend. Een grote aanrader over de donkere kanten van de start-upwereld en tot wat dit kan leiden.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik heb op start-upgebied een zeer nuchtere kijk ontwikkeld die je gerust pessimistisch mag noemen. Dan heb ik het meer specifiek over de toekomst van heel wat start-ups die soms te artificieel in leven worden gehouden.

“Mobiliteit aan de oost-kant van Antwerpen wordt dé uitdaging voor de komende maanden en jaren, als ik zie hoe de E313 zelfs tijdens de zomermaanden dagelijks stilstond. Ik ben al jaren grote fan het Vélo project in Antwerpen, kijk uit naar het komende e-bike netwerk rond Antwerpen en hoop vooral dat één van de vele deelwagen start-ups (Cambio, Poppy, Bolides,…) ook zijn netwerk tot in ons dorp gaat uitbreiden, zodat we één van onze twee auto’s kunnen wegdoen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Dan vooral over wat ik elk jaar bereik met mijn studenten aan Thomas More en sinds kort ook UHasselt. Jonge mensen een extra push, drive of passie voor digital meegeven, is zo belangrijk als we in de komende jaren vooruit willen gaan.”

“Nog belangrijker voor de sector zijn mijn lesdagen in de cursus 'GDPR voor juristen' bij DP-Institute. Hier geef ik een dag les aan juristen over de verschillende tactische marketing technieken. Zo verkleint de kloof tussen legal en marketing en gaan juristen zich beter kunnen inleven in de werkomgeving van marketeers en de impact van GDPR hierop.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.119 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief