Omar Mohout, zelf ooit techondernemer geweest, staat in Vlaanderen bekend als dé start-up specialist. Met zijn jarenlange expertise adviseert hij niet alleen technologische start-ups en scale-ups maar ook Fortune 500 bedrijven op C-level niveau. Daarnaast schrijft hij boeken over ondernemerschap, is hij Fellow Entrepreneurship bij technologisch kenniscentrum Sirris én professor aan de Antwerp Management School en Solvay. In de nieuwste Techmag aflevering heeft Mohout het over de evoluties van het Belgische start-up ecosysteem, en vertelt hij welke fouten hij zelf als ondernemer heeft gemaakt.

Realistische generalist

Omar Mohout doet graag veel, en doet veel graag. Tijdens ons gesprek vertelt hij dat zijn generalistisch profiel een sterkte en zwakte tegelijk is. “Toch denk ik niet dat dat de reden is waarom mijn eigen onderneming ter ziele ging”, nuanceert hij. “Mijn bedrijfje had een plugin voor CRM-systemen ontwikkeld, en zou de wereld veroveren. Maar het mocht niet zijn...”

Ik denk dat ik alle mogelijke fouten heb gemaakt die je als ondernemer kunt begaan. Denk maar aan het ontbreken van een extern klankbord: mocht ik vandaag opnieuw beginnen, dan zou ik in de eerste fase al meteen een adviesraad samenstellen. Intussen heb ik andere bedrijven ervoor kunnen behoeden om in soortgelijke valkuilen te trappen. Ik zat bijvoorbeeld een tijd lang in de adviesraad van Teamleader.”

Mohout vertelt daar meteen bij dat dat overmatig enthousiasme bij veel ondernemers voorkomt. Volgens hem starten de meeste met een naïeve blik op de wereld. “Ze verwachten binnen enkele weken tractie te krijgen, en dan na 12 maanden al een investering op te halen”, zucht hij. “Maar gemiddeld duurt dat laatste in totaal 3 tot 5 jaar. Anderzijds denk ik dat je als ondernemer wel naïef móet zijn. Als je op voorhand weet wat je mag verwachten, dan zou je er helemaal niet aan beginnen.”

Ecosysteemtrends

Algemeen zit ondernemerschap volgens Omar Mohout almaar meer in de lift. “Vorig decennium was er überhaupt geen sprake van een ecosysteem in ons land”, vult hij aan. “Al doemdenkend vergelijken we onszelf vaak met de Ubers en de Amazons van deze wereld - en al zeker als het op durfkapitaal aankomt - maar aan de andere kant van de wereld is alles groter en talrijker”, vult hij aan.

“Een gelijklopende tendens die ik zie, is het gegeven dat bedrijven steeds kleiner worden. Zo zal er nooit meer een Ford Genk naar België komen. Anderzijds moeten we als samenleving natuurlijk wel maken dat we onze welvaart in stand houden. En als je die wil handhaven, dan móet je ondernemerschap wel meer gaan stimuleren.”

Ik denk dat het wat betreft ondernemerschap nog maar écht net begonnen is

Daarnaast verwacht Mohout nog een diverser ecosysteem. “De eerste vrouwelijke unicorn in België moet nog komen”, zegt hij voorzichtig. “Al denk ik dat we daar niet meer zo ver vandaan zitten: initiatieven zoals We Are Jane (het vrouwelijk investeringsfonds rond Conny Vandendriessche; nvdr) trekken goed aan de kar. Kortom: ik denk dat het wat betreft ondernemerschap nog maar écht net begonnen is.”


Wat Omar Mohout nog vertelt in deze Techmag aflevering:

  • De verhouding tussen durfkapitaal en corporate venturing
  • Het toenemend aantal boegbeelden in de start- en scale-up wereld
  • Zijn eigen troeven en zwaktes
  • … en nog veel meer!

Benieuwd naar meer? Abonneer je op het Techmag YouTube-kanaal en mis geen enkel ondernemersverhaal!