Vijf op een rij: een blik in het leven van Sam Heymans

Vijf op een rij: een blik in het leven van Sam Heymans

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Sam Heymans, co-founder en CEO van de Brusselse start-up Lizy, dat een digitaal leasingplatform is voor stock- en tweedehandsauto's en vorig jaar werd uitgeroepen tot ‘Fleet & Mobility Start-up of the Year’.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Sinds enkele jaren mediteer ik dagelijks. Het helpt me te ontspannen en een betere focus te hebben tijdens het werk. Daarnaast ga ik bijna wekelijks naar de sauna om te relaxen en sport ik ook graag.

“Maar ondernemen is en blijft een rollercoaster met de nodige ups en downs, en ik heb zeker nog geen ideale oplossing gevonden om daar op de meest geschikte manier mee om te gaan (lacht).”


Waaraan geef je graag geld uit?

Vakantie en gezond eten. Ook een vermelding waard: thee. Ik ben een enorme liefhebber en durf aan kwaliteitsvolle thee best veel geld uit te geven.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Wanneer ik iets nieuws wil leren, vraag ik enkele experts uit dat specifieke domein voor book recommendations en begin ik vervolgens als een gek te lezen. Zo lees ik meer dan 30 non-fictie boeken per jaar en dat helpt mij enorm als ondernemer.”

“Eén van mijn absolute favorieten is Principles van Ray Dalio. In dit boek deelt Dalio de lessen die hij geleerd heeft tijdens zijn succesvolle carrière, waarin hij het grootste hedge fund ter wereld oprichtte. Het boek zit vol met praktische tips over effectieve besluitvorming, samenwerking en goed management. Heel interessante lectuur!”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Er zijn zoveel beloftevolle start-ups dat het moeilijk is om er eentje uit te pikken. Maar als ik dan toch moet kiezen: ik geloof enorm hard in Ectosense, een start-up die de diagnose van slaapapneu eenvoudiger maakt, in Kazidomi, een e-commerce voor gezonde en biologische voeding aan voordelige prijzen en ten slotte ook in Cycle.app, een tool voor product teams om efficiënter samen te werken.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Als ondernemer moet je in het begin vooral mensen overtuigen: investeerders, werknemers, partners, enzovoort. Ik ben enorm trots op ons team en alles wat we samen sinds onze lancering één jaar geleden bereikt hebben: honderden tevreden klanten, een enorm sterke groei en de award voor ‘Fleet & Mobility Start-up of the Year’.”

“En stiekem ben ik ook trots dat ik aan het begin van dit avontuur mijn vennoot Vincent Castus heb kunnen overtuigen om samen met mij Lizy op te richten (lacht).”


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.349 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief