De Waalse start-up NeuVasQ, wat de afkorting is van NeuVasQ Biotechnologies, krijgt 20 miljoen euro startkapitaal voor de verdere ontwikkeling van een unieke therapie voor mensen met een neurologische aandoening. Hoofdinvesteerder is de Belgische durfkapitalist Newton Biocapital I die zijn financiële pijlen richt op beloftevolle biotech en life science bedrijven die oplossingen zoeken voor chronische aandoeningen.

NeuVasQ, een in februari 2021 door professor Benoit Vanhollebeke opgerichte spin-off van de ULB, ontwikkelt een unieke therapie die de interactie tussen het vasculaire systeem en het centrale zenuwstelsel moet optimaliseren. Wanneer die interactie verstoort raakt, kunnen zich namelijk heel wat neurologische nadelen manifesteren, zoals Alzheimer, hartaanvallen en epilepsie.

“NeuVasQ zal deze unieke en gerichte therapie, die het potentieel heeft om het leven van patiënten veilig te verbeteren, nu verder kunnen ontwikkelen”, aldus founder Benoit Vanhollebeke. “Ik ben de investeerders, die het mogelijk maken dat dit onderzoek zijn weg naar de patiënten zal vinden, dan ook zeer dankbaar.”

“Het onderzoek heeft in elk geval het potentieel om te resulteren in een volledig nieuwe therapie bij een breed scala van neurologische ziekten en aandoeningen”, vult Guy Heynen, partner in het investeringsfonds, nog aan.