Uit het innovatiescorebord van de Europese Commissie blijkt dat België met een vierde plek mooi in de kopgroep van Europese innovators zit. Dat is vooral te danken aan de vele en vooruitstrevende ICT-trainingen die in bedrijven worden gegeven, de aantrekkelijke onderzoeks­systemen en de sterke link tussen instellingen en onderzoekers. Zweden blijft de innovatieleider van de EU, gevolgd door Finland, Denemarken, België en Zwitserland.

Qua innovatieve regio’s staat Brussel op de 14de plaats, Vlaanderen op de 27ste en Wallonië op de 67ste

De innovatiekracht van de landen worden bepaald op basis van 32 indicatoren (aantal doctoraten, export van technologie, patentaanvragen …), en daaruit blijkt dat België er sinds 2014 systematisch op vooruitgaat. Ook Europa als geheel doet het steeds beter, al hinken we nog steeds achter op landen als Zuid-Korea, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Japan.

Toch nog een kanttekening: op vlak van levenslang leren schiet België wél tekort, net als op milieutechnologie en designtoepassingen. Op dat vlak scoren we minder dan het Europese gemiddelde. Qua innovatieve regio’s, een rankschikking die wordt aangevoerd door Stockholm, staat Brussel op de 14de plaats, Vlaanderen op de 27ste en Wallonië op de 67ste.