Het Deense mobiliteitsbedrijf Donkey Republic is door Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, geselecteerd om in Vervoerregio Antwerpen een deelsysteem voor elektrische fietsen uit te bouwen. Vanaf de lente 2022 zouden in totaal – en in eerste instantie, want het contract loopt voor minstens tien jaar – 1.650 oranje elektrische deelfietsen het straatbeeld in en rond Antwerpen moeten kleuren.

Donkey Republic - in 2015 opgericht in Kopenhagen - mag dan wel Deens zijn, het bedrijf komt niet op onbekend terrein, want reeds in juni 2019 maakte het met zijn elektrische deelfietsen al zijn intrede in ons land: eerst in Gent en later ook in Kortrijk. Niettemin is de schaal waarop het netwerk in Vervoerregio Antwerpen wordt uitgerold een stuk indrukwekkender. De gewonnen tender garandeert Donkey Republic volgens de Deense media een omzet van 2 tot 3 miljoen euro per jaar, waarvan 1,7 miljoen euro komt van overheidsfinanciering en de rest van de verhuur en reclame op de fietsen.

Het gaat overigens hard voor elektrische deelmobiliteit en MaaS in ons land, want recent nog kondigde het Europese mobiliteitsplatform Bolt aan een netwerk van 1100 elektrische deelsteps te zullen uitrollen in Brussel. België komt onder stroom, zullen we maar zeggen.