Uit een nieuw rapport van databureau PitchBook over opkomende technologieën blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2021 wereldwijd het meest durfkapitaal in biotech werd geïnvesteerd: in totaal net geen 1,5 miljard dollar. Daarvoor keek het bureau uit Seattle naar start-ups die in een vroeg stadium voor durfkapitaal gaan, en het focuste daarbij op de (geanonimiseerde) top vijftien van investeringsmaatschappijen die met het geld over de brug kwamen.

De top vijf wordt vervolledigd door fintech (808 miljoen dollar), finance & blockchain (543 miljoen dollar), health & wellness tech (353 miljoen dollar) en e-commerce (253 miljoen dollar).

Vooral blockchain maakt indruk, maar dat heeft natuurlijk vooral te maken met de hoge prijzen van cryptomunten als Bitcoin en Ethereum, de succesvolle beursgang van een speler als Coinbase en de NFT-markt die explodeerde. Het blijft volgens het bureau echter wel een volatiele markt.

Viel trouwens net buiten de top-vijf: proptech, dat in de VS al sterk ingeburgerd is en momenteel in Europa een steile opmars kent. Proptech was in het eerste kwartaal van 2021 goed voor 227,5 miljoen dollar aan opgehaald kapitaal.

(Bron: Het Financieele Dagblad)