Pieterjan Verhaeghen, co-founder & CEO van Bolt

Een heuse primeur in het festivalcircuit: met Werchter Parklife zal voor het eerst een concertarena volledig dieselvrij gerund worden. Mag mee de pluim op zijn hoed steken: Bolt, dat de hele festivalinfrastructuur van lokaal opgewekte groene energie voorziet die de dieselgeneratoren vervangen. Dat wordt mogelijk dankzij een combinatie van een mobiel zonnepark, groene netstroom van energie-opwekkers uit de buurt en een innovatieve superbatterij die tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom opslaat voor later.

Als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken

“Met Bolt focusten we tot nog toe vooral op gezinnen”, aldus co-founder & CEO Pieterjan Verhaeghen. “Maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken. Die doen weliswaar al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn, maar een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot van een groot festival komt nog steeds van de dieselgeneratoren die stroom opwekken. Als fervente festivalgangers besloten we dan maar zelf de handen uit de mouwen te steken (lacht).”

“We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar onze festivals op veel grotere schaal”, aldus festivaldirecteur Jo Van Saet. “Werchter Parklife, dat over een hele maand loopt, heeft de ideale schaalgrootte om een doorstart te maken naar échte grote zomerfestivals.”