Het afgelopen seizoen lachten de Buffalo’s vooral groen, maar dankzij de plaatsing van 1.159 zonnepanelen op het dak van de Ghelamco Arena is de voetbalclub nu helemaal groen. En dat het hele jaar door, goed voor een besparing van jaarlijks 300 ton CO2.

Een mooie primeur: geen enkele andere Vlaamse club heeft zo’n grote fotovoltaïsche installatie. AA Gent moest overigens zelf geen euro investeren in de zonnepanelen: sponsor VDK Bank financierde het project, waardoor dit een op-en-top Gents project mag genoemd worden. Zeker als je weet dat EnergyVision verantwoordelijk was voor de installatie. Opvallend: de zonnepanelen werden geplaatst door vluchtelingen, een werk dat 2 weken in beslag nam.

Het Gentse energietechnologiebedrijf plaatste eerder al zonnepanelen op de stadiondaken van Anderlecht, RWDM en KV Mechelen, maar dus nog nergens zoveel als in de Ghelamco Arena. “En we kunnen nog 1.000 zonnepanelen op het dak installeren”, aldus Maarten Michielssens, CEO van Energy Vision. “In een latere fase komen er ook nog zonnepanelen op het oefen- en jeugdcomplex van de club.”

De stad Gent stelt ook een gratis energiecoach ter beschikking voor de club. Die zal samen met AA Gent maatregelen uitwerken om nog meer energie te besparen in de Ghelamco Arena, waarbij ze hopelijk wel de spelers ontzien…