Bingli-founders Tom Van De Putte en Piet Van de Steen

De Antwerpse start-up Bingli, dat een slimme chatbot ontwikkelde om doktersbezoeken efficiënter en de patiënt meer zelfredzaam te maken, mag in november ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap ondernemen in Saoedi-Arabië. Het healthtech bedrijf, in 2017 opgericht door Tom Van De Putte en Piet Van de Steen, won de nationale finale in Antwerpen, georganiseerd door Voka. Er waren in totaal vijftien kandidaten voor de eindronde geselecteerd, in drie verschillende categorieën.

“We zijn trots met deze Belgische laureaat. Bingli scoort sterk op inhoud én vorm”, motiveert juryvoorzitter Bruno Delepierre (managing director van Global Entrepreneurship Network Belgium) de uiteindelijke beslissing. “Het is namelijk belangrijk voor een start-up om ook de vorm te verzorgen: je moet voortdurend nog mensen overtuigen van je project.”

“We zijn heel erg blij met deze kans om Bingli internationaal in de kijker te zetten”, zegt een trotse Tom Van de Putte, co-founder van Bingli, in een eerste reactie. “Het is een grote motivatie voor ons team. Onze groeiambities reiken verder dan Vlaanderen.”

1 miljoen dollar prijzengeld

Wereldwijd schreven maar liefst 1750.000 jonge starters zich in voor het WK, waarvan uiteindelijk slechts 100 finalisten dit najaar hun nationale kleuren mogen verdedigen op de finale in Riyadh (Saoedi-Arabië). Daar valt meer dan één miljoen dollar aan prijzengeld te winnen. Maar de échte awards zijn vooral de internationale exposure en netwerkopportuniteiten die hen daar te wachten staan.


Dit waren de andere drie eindlaureaten van de Belgische finale:

  • Winnaar in de categorie Onderneming in de ideeënfase: Art Robotics (Herent)
  • Winnaar in de categorie Onderneming in de startersfase: CrowdScan (Mortsel)
  • Winnaar in de categorie Onderneming in de groeifase: myNEO (Gent)