Spectricity, in 2018 ontstaan als spin-off van imec, heeft 14 miljoen euro opgehaald in een Serie B-kapitaalronde, dankzij investeringen van onder meer de internationale Atlantic Bridge, Capricorn Fusion China Fund en Material Fund (SSMEF), en – dichter bij huis – imec.xpand en XTRION. Die laatste twee namen ook deel aan de Serie A-ronde. De totale financiering na twee investeringsrondes bedraagt tot dusver 20 miljoen euro.

Met het verse groeigeld wil het bedrijf uit Mechelen zijn toonaangevende, gepatenteerde en wereldwijd enige hyper-spectrale detectie voor mobiele en consumentenapparaten verder ontwikkelen – met name superkleine (chipformaat) optische sensoren voor wearables, smartphones en Internet of Things-toestellen. Hiermee kunnen die toestellen veel meer waarnemen, zoals hartslag, hoeveelheid zuurstof in het bloed of hydratatie van de huid. De hyper-spectrale beeldvormers kunnen dan weer worden gebruikt om de cosmetica af te stemmen met je huidskleur of de versheid van voedsel bepalen. Spectricity biedt ’s werelds enige technologie voor professionele oplossingen die klein en energiezuinig genoeg zijn om in een smartphone of wearable te passen.

“Deze nieuwe financieringsronde zal ons toelaten om onze high-volume productie aanzienlijk te versnellen, belangrijk talent aan te werven en onze partnerships verder uit te breiden”, licht CEO Vincent Mouret de plannen toe. Volgens een studie van maart 2021 zullen tegen 2024 jaarlijks meer dan 300 miljoen spectrometers van chipformaat geproduceerd worden. Nieuwe type spectrometers zullen zo klein zijn als halfgeleiderchips.