Het in Amsterdam gevestigde Fastned, dat snellaadnetwerken voor elektrische voertuigen ontwikkelt en plaatst, is na een intensief selectieproces door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) aangeduid om vijf grote stations te bouwen langs de hoofdwegen in de buurt van grote bedrijventerreinen. Dit zal het mogelijk maken om dagelijks honderden elektrische wagens op te laden met een laadsnelheid tot 300 kW, met groene stroom die volledig uit zonne- en windenergie wordt gehaald.

Recent nog haalde Fastned een contract binnen om hetzelfde te doen voor de zogenaamde Energy Superhub Oxford (ESO). Tot nog toe heeft Fastned, opgericht in 2012, al 142 snellaadstations gerealiseerd.

“De West-Vlaamse Intercommunale is pionier van de energieswitch en speelt hier met zijn bedrijventerreinen en -gebouwen een cruciale rol in”, aldus Kris Declercq, voorzitter van de Intercommunale en burgemeester van Roeselare. “Met meer snellaadstations voor elektrische voertuigen langs de (West-)Vlaamse wegen maken we het gebruik van elektrische voertuigen gemakkelijker. Fastned heeft uitgebreide expertise in het bouwen van snellaadinfrastructuur en biedt een aangename laadervaring voor de elektrische rijder.”

Het eerste van vijf snellaadstations zou volgend jaar klaar zijn.