MiLabs, een spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de TU Delft die optische beeldvormende apparatuur en gespecialiseerde scanners voor biomedisch onderzoek ontwikkelt, is overgenomen door het Japanse technologiebedrijf Rigaku.

Met deze deal zet Rigaku, tot nu vooral gefocust op nanotechnologie, halfgeleiders en elektronica, zijn eerste actieve stappen op het domein van biowetenschappen dat het tegen 2025 tot één van haar kernactiviteiten wil ontwikkelen. Zo zal het Aziatische bedrijf nieuwe producten ontwikkelen door de technologieën van MILabs op het gebied van stralingsdetectie en add-on platforms te combineren met de röntgenontwerptechnologie van Rigaku.

“De overname laat ons toe ons unieke productaanbod wereldwijd in de markt te zetten en ons innovatietempo te versnellen”, aldus Frederik Beekman, oprichter en CEO van MiLabs. “Hierdoor zullen we meer biomedische onderzoekers, artsen en patiënten bereiken die baat hebben bij onze beeldvormingstechnologieën.”

“We hopen bij te dragen tot de maatschappij in het algemeen door apparatuur en systemen te leveren die nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe testmethodes en therapeutische middelen”, vult Toshiyuki Ikeda, President en CEO van Rigaku, aan. “Wij geloven dat deze essentieel zijn voor het streven naar een betere Quality of Life onder de ouder wordende bevolking en voor het aanpakken van de opkomst van nieuwe infectieziekten.”