Soudal, Europa’s grootste onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU-schuimen, investeert 40 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek in zijn thuisbasis Turnhout. ‘Plant 5’, goed voor een oppervlakte van drie voetbalvelden, moet het mogelijk maken de productiecapaciteit ter plaatse te verdubbelen.

Opvallend is vooral dat de nieuwe fabriek volledig zal draaien op technologie die nu nog volop in ontwikkeling is en wereldwijd zelfs nog niet bestaat. Het is bovendien de bedoeling dat deze volautomatisch zal draaien en volledig gedigitaliseerd wordt aan de hand van sensoren. Met de hieruit resulterende big data, in combinatie met artificiële intelligentie, zal de volledige keten geoptimaliseerd kunnen worden. In deze fabriek van de toekomst zal bijgevolg sprake zijn van energiezuiniger productie, minder afval en betere kwaliteit.

Soudal heeft wereldwijd 23 productievestigingen, in twaalf ervan lopen investeringen. Maar deze in Plant 5 zijn de meest ambitieuze en innovatieve tot dusver.