Vlnr: prof. Serge Demeyer (UAntwerpen) en Garvis-founders Piet Buyck & Geert-Jan Van Den Bogaerde

De economie wordt alleen maar globaler en bijgevolg is voorraadplanning voor veel bedrijven aartsmoeilijk – zeker als daar onverwachte gebeurtenissen bijkomen als de blokkering van het Suez-kanaal of een pandemie. Garvis, spin-off van UAntwerpen, zet nu artificiële intelligentie in om betere en betrouwbaardere forecasts te maken.

“Vandaag wordt de planning vaak gebaseerd op de veronderstelling dat het verleden zich herhaalt, wat natuurlijk niet zo is”, aldus professor Serge Demeyer, verbonden aan het Departement Wiskunde en Informatica van de UAntwerpen. “De bevoorradingsketen wordt globaler en heel wat onverwachte gebeurtenissen hebben daar impact op. Anderzijds is er steeds meer informatie digitaal beschikbaar, alleen kunnen strategische planners binnen ondernemingen die tot dusver niet (optimaal) aanwenden.”

Onze bionische planningssoftware combineert artificiële intelligentie met persoonlijke inzichten en ervaringen van de planner en met realtime data-analyse”, aldus Garvis-CEO Piet Buyck.Zo kunnen we fouten met 30% verminderen, en ondernemingen tijd en geld doen besparen.

De samenwerking is een win-win voor Garvis, Universiteit Antwerpen én de informatica-studenten. Professor Demeyer en team ontwikkelden de software om complexe AI-algoritmes en -processen te analyseren en optimaliseren. Garvis maakt met die geavanceerde AI- en machine learning-technologie nauwkeurige forecasts voor bedrijven. En de studenten informatica worden opgeleid met echte AI-cases, wat hen warm maakt voor hightechjobs in de toekomst.

“Garvis is een prima voorbeeld van de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek. Op het vlak van artificiële intelligentie hebben we al vaker samenwerkingen met bedrijven opgezet. Belangrijk, want op die manier kunnen we hightech ondernemingen in Vlaanderen mee sterker maken”, aldus Prof. Silvia Lenaerts, vicerector Innovatie en Valorisatie aan de UAntwerpen.