Het West-Vlaamse bedrijf Ziphius haalt 29 miljoen euro op bij enkele Vlaamse topondernemers en wil begin volgend jaar een super doeltreffend coronavaccin op de markt brengen dat levenslange bescherming biedt.

Ziphius, gevestigd in het West-Vlaamse Oostkamp, is vastberaden om een eigen vaccin tegen corona te ontwikkelen en heeft daar nu ook forse steun voor gekregen. Onder meer topondernemer Christian Dumoulin en de familie Haspeslagh (van de Ardo-groep) zijn bereid gevonden te investeren.

Met de 29 miljoen euro aan vers kapitaal wil Ziphius de torenhoge ambitie waarmaken om een 100% sluitend coronavaccin te ontwikkelen dat ook nog eens levenslang bescherming biedt. Dat wil het tegen voorjaar 2022 op de markt brengen.

Voor de ontwikkeling van het vaccin, waar Ziphius al sinds de lente van 2020 mee bezig is, werkt het bedrijf samen met UGent. Voor Ziphius Vaccines, opgericht door de Brugse apothekerszoon en huidig CEO Chris Cardon, werken vandaag 28 mensen. Dat zouden er tegen eind dit jaar twee keer zoveel moeten zijn. Er wordt binnenkort ook een nieuwe vestiging in Merelbeke, nabij Gent, geopend.