Hydrohm, een spin-off van de UGent, ontwikkelde onlangs de innovatieve Uridis-zuiveringstechnologie die het mogelijk maakt fosfor en stikstof uit urine te halen en die dan te gebruiken als meststoffen in de landbouw. Verder kan er ontsmettend spoelwater mee gewonnen worden uit onze afvalstoffen. Leuk om weten: de technologie was aanvankelijk ontworpen voor toepassingen in de ruimtevaart.

Om een en ander in de praktijk om te zetten, komt deze zomer in de Gentse Blaarmeersen het toilet ‘The Place To Pee’ te staan. Dat ziet er helemaal hetzelfde uit als een klassiek toilet, maar de kleine boodschap maakt deze keer wél een groot verschil, aangezien de urine gescheiden en gezuiverd wordt. Het demonstratieproject in de Blaarmeersen past daarmee ook perfect in de ambitie van de Arteveldestad om koploper te zijn in cleantech en circulaire economie, waartoe het stadsbestuur een speerpuntenfonds van 4,8 miljoen euro oprichtte.

“Dit demonstratieproject toont aan dat Gent een enorme rijkdom heeft aan innovatieve bedrijven. Uit de samenwerking van onderwijs- en kennisinstellingen met bedrijven ontstaan er telkens nieuwe technologieën en toepassingen. Via het speerpuntenfonds investeren we als Stad voor maximaal 40% in innovatieve projecten en proeftuinen binnen onze vier speerpunten. Zo maken we het verschil naar de toekomst toe en verstevigen we onze ambitie om een technologiehoofdstad in Europa te worden”, aldus schepen van Economie Sofie Bracke.