Uit de maandelijkse conjunctuurenquête van de Nationale Bank bij bedrijven blijkt dat ook juni 2021 een heel goede maand was voor het ondernemersvertrouwen. Alweer inderdaad, want dat vertrouwen blijft maar stijgen. Meer nog, de conjunctuurbarometer heeft nu zelfs een historisch maximum bereikt, te weten het hoogste niveau sinds men in 1980 met de huidige manier van meten begon.

Dat is best opmerkelijk, in die zin dat de Belgische economie nog haar wonden likt na de verwoestende impact van de coronacrisis. Maar het feit dat we het licht een het einde van de pandemietunnel zien, heeft de Belgische ondernemer duidelijk een flinke vertrouwensboost gegeven. Eerder deze week raakte trouwens bekend dat ook consumentenvertrouwen in stijgende lijn zit, met het hoogste peil in twintig jaar als resultaat. Volgens recente prognoses van de Europese Commissie zou de Belgische economie - na een krimp van 6,3% in 2020 - dit jaar met 4,5% moeten groeien en in 2022 met 3,7%.

Stijging in (bijna) alle bedrijfstakken

En er is nog meer goed nieuws, want het ondernemersvertrouwen stijgt in alle bevraagde bedrijfstakken, met uitzondering van de bouwnijverheid waar het vertrouwen na vijf maanden van onafgebroken groei voor het eerst lichtjes terugliep door leveringsproblemen van materialen en minder gunstige vraagvooruitzichten.

De verwerkende nijverheid is echter positiever gestemd dan vorige maand over orderpositie, voorraden en werkgelegenheid. In de dienstverleningsector is er toegenomen vertrouwen in de eigen activiteiten, terwijl de handel gunstig gestemd is door de mooie werkgelegenheidsvooruitzichten.