Hannes Dedeurwaerder & burgemeester Mathias De Clercq (© Wannes Nimmegeers)

Nieuws uit eigen rangen: onze eigenste Bloovi-copywriter Hannes Dedeurwaerder heeft na drie jaar schrijven zijn debuutroman klaar. Hoewel Redder niet autobiografisch is, putte de kersverse auteur ter inspiratie uit zijn jeugd in de Pinksterkerk. Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, had de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

“Ik wil een wereld tonen waar ik negentien jaar in heb vertoefd, maar die niemand in België kent”, vertelt Hannes Dedeurwaerder, “en dat terwijl er naar schatting zo’n 800 pinksterkerken en 20.000 leden zijn. Iedereen kent wellicht de Amerikaanse taferelen van mensen die tijdens erediensten in zwijm vallen of via handoplegging worden ‘genezen’, maar dat gebeurt hier even goed.

De roman is meteen ook een pleidooi voor kritisch denken. “De denkbeelden in de Pinksterkerk zijn heel rigide – de letterlijke waarheid van de bijbel, de verwerping van evolutie … – maar worden door de leden van de Pinksterkerk zomaar aanvaard”, gaat de auteur verder. “Met vaak alle gevolgen van dien op school, in de niet-gelovige vriendenkring,... Toch wil ik in mijn boek vooral tonen en niet zozeer oordelen.”