Lex Hoefsloot, co-founder en CEO van Lightyear

De Zweedse sportwagenfabrikant Koeningsegg stapt als investeerder in Lightyear, het Nederlandse hightech bedrijf dat ’s werelds eerste zonneauto ontwikkelt. De investering maakt deel uit van een grotere samenwerking, waarin beide partijen als volwaardige partners hun gepatenteerde technologie met elkaar zullen delen. Deze uitwisseling van kennis maakt de ontwikkeling van ultra-efficiënte voertuigen verder mogelijk, net als het engagement om samen nieuwe autotechnologieën te ontwikkelen.

Lightyear 0, ’s werelds eerste zonneauto werd begin juni 2022 gelanceerd en gaat en deze herfst in productie. Uitgerust met vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen kan het voertuig zichzelf opladen tijdens het rijden of wanneer het gewoon buiten geparkeerd staat.

De technologieën van Koenigsegg zullen worden gebruikt om de energie-efficiëntie van Lightyear's tweede model, de Lightyear 2, verder te verbeteren. De productie daarvan staat gepland voor eind 2024 of ten laatste begin 2025.

Koenigsegg loopt voorop als het gaat om high-performance sportauto’s. We bewonderen hun combinatie van ongelooflijke prestaties, design en duurzame technologie. Deze samenwerking laat duidelijk zien dat we op het juiste spoor zitten”, zegt Lex Hoefsloot, medeoprichter en CEO van Lightyear. “We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Christian en zijn team om samen echte veranderingen teweeg te brengen in de industrie.”

Hoewel het Zweedse bedrijf vooral bekend staat om zijn megacars met buitengewone prestaties, heeft Koenigsegg een lange geschiedenis in het ontwikkelen en op de markt brengen van duurzame mobiliteitstechnologieën.