Yucopia-founder Olivier Glorieux (links op de foto)

Stad Mechelen gaat in zee met het bedrijf Yucopia, dat innovatieve aankoopsoftware ontwikkelt. Als gevolg hiervan kan de stad, als eerste in Vlaanderen, een virtuele aankoopassistent in dienst nemen. Op basis van artificiële intelligentie kan deze office manager ‘Laura’ tijdig aan de alarmbel trekken en zelf bestellingen plaatsen die door een medewerker van de stad worden goedgekeurd. Met de software van Yucopia kunnen leveranciers aankopen en bijhorende administratie over alle departementen heen centraliseren – een soort bol.com van raamcontracten dus.

“Het gaat om een uniek concept dat ons heel wat verder helpt”, aldus Erik Laga, algemeen directeur van Stad Mechelen. “We kunnen een ‘slimme’ stock bijhouden waarbij artikelen automatisch worden bijbesteld wanneer een bepaald minimum wordt overschreden. Maar niet nadat het systeem in de stocks van de andere departementen is gaan kijken of van daar geen artikelen kunnen worden overgebracht.”

Het volledige systeem spaart ons niet alleen enkele duizenden euro’s per jaar uit, maar zorgt ook voor de verkleining van onze ecologische voetafdruk”, aldus Laga.