Nik Storonsky, Revolut co-founder

Nik Storonsky, co-founder van fintech start-up Revolut, lanceert Quantum Light Capital Fund, een durfkapitaalfonds dat gedreven wordt door data en artificiële intelligentie en zo de strijd moet aangaan met klassieke fondsen.
Storonsky zal niet alleen zo’n 200 miljoen dollar in het fonds pompen, maar ook zijn waardevolle ervaring: hij wist zelf al zo’n 1,8 miljard dollar kapitaal te verzamelen voor Revolut. Quantum Light Capital Fund zal focussen op beloftevolle Serie B- and C-start-ups.

“Op basis van mijn ervaring als ondernemer in de afgelopen acht jaar vond ik VC’s behoorlijk frustrerend”, vertelde Storonsky aan zakenmagazine Forbes. “In slechte tijden wil niemand investeren, in de goede tijden allemaal. De belangrijkste les? Dat er sprake was van kuddegeest.

Om dat tegen te gaan, huurde Storonsky het afgelopen jaar een team van zes datawetenschappers en ingenieurs in om LinkedIn en andere databases te doorzoeken en snelgroeiende start-ups te identificeren. “Ik geloof in een model zonder menselijk oordeel”, zegt hij. “Verschillende mensen hebben verschillende meningen, en zo kom je uit bij die kuddementaliteit.”