710 miljoen euro, zoveel groeikapitaal wisten Nederlandse technologiebedrijven in het tweede kwartaal van dit jaar met z’n allen bij elkaar te sprokkelen. Dat is een daling van 12% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 toen er nog meer dan 800 miljoen euro aan financiering werd opgehaald door Nederlandse start-ups en scale-ups, en minder dan de helft van het recordbedrag (2,48 miljard euro) in het tweede kwartaal van 2021. Ook het aantal financieringsdeals nam af bij onze Noorderburen: van 112 naar 106.

De cijfers komen uit ‘Dutch Venture Capital Quarterly’, een kwartaalrapport van onder meer TechLeap en Dutch Startup Association, en liggen geheel in lijn met het Europese gemiddelde dat een daling van 13% laat zien. Mondiaal nam het aantal techinvesteringen af met maar liefst 23%, mede door de sterke daling in de VS waar vooral techbedrijven in een later stadium moeite kennen om vers groeikapitaal te vinden.

Het aantal pre-seed en seed rondes, kapitaalophalingen van minder dan 1 miljoen euro, zit duidelijk in een negatieve spiraal, zo wordt in het tweede kwartaal nog maar eens bevestigd. Daarmee gaat Nederland tegen de wereldwijde trend in.

De grootste Nederlandse techinvesteringen in het tweede kwartaal waren voor klimaattechnologiebedrijf Perpetual Next (320 miljoen euro) en fintechbedrijf Backbase (120 miljoen euro). Dit laatste wordt gewaardeerd op 2,5 miljard euro en is tot dusver de enige nieuwe Nederlandse unicorn dit jaar.