Vlnr: Jean-Briac Prévost, Gregor Strobbe, , Silke Van Gheluwe, Filip Vandamme en Jurgen Van Broeck

Lumiares, een nieuw Belgisch investeringsfonds dat focust op (potentiële) start-ups rond digitale gezondheid, wil initieel 20 miljoen euro ophalen, met de ambitie om door te groeien tot 50 miljoen euro. Dat kapitaal wil het fonds bijeenbrengen via privé-investeerders, family offices en institutionele investeerders.

Lumiares volgt daarmee de trend van toegenomen investeringen in de sector: zo stegen de Europese durfkapitaalinvesteringen in digitale gezondheid in 2021 met 58 procent ten opzichte van 2020.

Lumiares is in meerdere opzichten uniek: het investeert vanaf de incubatiefase en dus vroeger dan typische durfkapitaalfondsen; het is sterk gericht op een kortere time-to-market (ondanks de strenge regelgeving rond gezondheidszorg); ten slotte zoekt het proactief naar nieuwe opportuniteiten waarrond start-ups gebouwd kunnen worden en treedt het daarbij eventueel op als co-founder.

“Dankzij technologische doorbraken en het snel groeiende bewustzijn bij overheden, ziekenfondsen en zorgverstrekkers dat de mogelijkheden van digitale gezondheid versneld toegepast moeten worden, is de timing voor een initiatief als Lumiares ideaal”, aldus co-founder Filip Vandamme.

Een vijftal concrete projecten uit binnen-en buitenland zit reeds in de pijplijn en de eerste investeringen zijn nog dit jaar gepland.