Er zijn in Antwerpen op dit moment 1250 student-ondernemers actief, ofte tien procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Bovendien zetten nog nooit zoveel studenten hun onderneming verder na hun studies én is de intentie van studenten om te beginnen ondernemen na hun studies op vijf jaar tijd ruim verdubbeld.

Die opwaartse trend is mede te danken aan TAKEOFFANTWERP, een platform dat ondernemerschap bij studenten stimuleert. Dat werd in 2014 opgericht door de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, met steun van Stad Antwerpen en externe partners als VOKA en SINC. Het platform organiseert onder meer workshops rond meerdere aspecten van het ondernemen.

“Het valt op dat het aantal ondernemende studenten stijgt in crisistijden”, duidt Mathias Mallentjer, coördinator bij TAKEOFFANTWERP. “We hadden de klimaatprotesten, er was de coronacrisis, nu is er de energiecrisis: jongeren zijn vastbesloten om het in de toekomst beter te doen dan de vorige generaties en blijven niet bij de pakken zitten.”