Hoe voorkomen dat top sollicitanten afhaken?

Hoe voorkomen dat top sollicitanten afhaken?

Het succes van uw onderneming staat in directe relatie met de kwaliteit van uw medewerkers. Een toptalent aantrekken kan heel wat betekenen voor de realisatie de groei van uw onderneming.

Hieronder geef ik tips om te vermijden dat top sollicitanten afhaken tijdens het sollicitatieproces of het tegenvoorstel van hun huidige werkgever aanvaarden.

Hoe voorkomt u goede kandidaten tijdens het sollicitatie proces te verliezen?

1. Schrijf een duidelijke functieomschrijving. Deze oefening biedt 2 grote voordelen. U creëert inzicht in welke competenties u precies wenst aan te trekken. De kandidaat krijgt een concreet beeld van het takenpakket en de functie.

2. Wees gepassioneerd over uw bedrijf en activiteiten. Bedrijfscultuur is één van de belangrijkste punten waarop een sollicitant zich baseert om een keuze te maken. U moet uw organisatie aan sollicitanten ‘verkopen’. Als u niet enthousiast bent, kan u niet verwachten dat een vreemde dat is.

3. Hou een hoog tempo tijdens het sollicitatie proces. Na het ontvangen van een kwalitatief CV, plan snel een 1ste interview in. Geef snel feedback over het interview en plan snel een 2de interview in. Een snelle opvolging zorgt voor een positieve emotie bij de kandidaat. Elke dag dat voorbij gaat is een dag waar een toptalent een aanbod kan krijgen van een ander bedrijf.

4. Vraag na met welke andere bedrijven hij/zij aan het praten is. Op die manier kent u mogelijke concurrentie en kan u daar beter op inspelen.

5. Maak een degelijk loonsvoorstel in lijn met zijn/haar verwachtingen. Het is goed om de grenzen af te toesten maar een te laag voorstel zal beledigend aankomen. Weinig kandidaten zijn nog bereid om een onderhandeling te starten vanuit deze positie. 

6. Ondersteun jouw aanwervingen met professionele partijen. Een extern rekruteringskantoor of consultant kan het sollicitatieproces versnellen. Ze verzorgen de eerste screening, ze zorgen voor een snelle opvolging en regelen de afspraken. Ook al kost dit geld, het bespaart kostbare tijd en administratie.

Hoe vermijdt u dat goede kandidaten een tegenvoorstel van hun huidige werkgever aanvaarden?

1. Ga na wat zijn/haar drijfveer is om te veranderen van job. Deze argumenten kan je terug ophalen indien nodig tijdens het proces. Als de motivatie puur gaat om meer te verdienen, is de kans groot dat de kandidaat een tegenvoorstel van zijn huidige werkgever zal aanvaarden.

2. Confronteer hen met de mogelijkheid dat ze een tegenvoorstel zouden kunnen ontvangen. Stel hem/haar de vraag hoe hij/zij zou reageren in die situatie. De kandidaat denkt opnieuw na over de reden dat hij wil veranderen. Onbewust creëert u hier reeds een commitment dat hij/zij dit tegenvoorstel zal afwijzen.

3. Snelle administratieve afhandeling. Stuur indien mogelijk nog de dag het mondeling akkoord de officiële documenten door. De periode tussen een mondeling akkoord en het ondertekenen van het contract is een gevarenzone. Kandidaten kunnen nog beïnvloed worden en van gedachte veranderen.

4. Vraag om direct te bellen na dat hij/zij effectief zijn/haar ontslag heeft ingediend. Een ontslag aankondigen is nooit plezant. Een steunend woordje van de nieuwe werkgever is op dat ogenblik zeer waardevol om terug in een positieve spirit te geraken en vooruit te denken.

5. Blijf communiceren na de ondertekening en tijdens de opzegperiode. Regelmatig contact via e-mail of telefoon om nieuwe initiatieven toe te lichten, reeds advies te vragen of gewoon om eens ‘goeiendag’ te zeggen, helpt de nieuwe medewerker naar de toekomst te blijven kijken. Zeker als de opzegperiode lang is. Zelf een lunch voor de startdatum geeft blijkt van vertrouwen en bevestigt de juiste keuze.

Vergeet niet, een rekruteringsproces is een verleidingsproces. Hoe rationeel men deze beslissingen ook wenst te nemen, het gaat om mensen. En mensen zijn emotioneel gedreven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.119 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief