Hoe kom je zelfverzekerd over, zonder arrogant te lijken? 6 Sollicitatietips:

Hoe kom je zelfverzekerd over, zonder arrogant te lijken? 6 Sollicitatietips:

Bron foto: Shutterstock

Ah, solliciteren, het kan zo stresserend zijn. Je krijgt namelijk maar één kans om een goede indruk achter te laten. En niet enkel wat je zegt, is belangrijk, maar ook hoe je het brengt. Hoe kom je zelfverzekerd over, zonder arrogant te lijken? Hoe kan je met je lichaam jouw boodschap ondersteunen? Deze zes trucjes brengen je al een eind op weg!

1. Maak geen direct oogcontact

Iemand in de ogen staren, kan soms intimiderend overkomen. Ga in de plaats daarvan voor ‘direct gezichtscontact’. Kijk elke twee seconden naar een ander deel van het gezicht van je interviewer: ogen, lippen, neus,… Zo kom je geïnteresseerd over, zonder de ander een onbehagelijk gevoel te geven.

2. Maak handgebaren terwijl je spreekt

Veel mensen weten niet wat met hun handen te doen als ze nerveus zijn. Dan beginnen ze maar te prutsen aan hun nagels, kledij of zelfs gezicht. Ik hoef je niet te vertellen dat dat niet echt goed overkomt. Gebruik je handen dus om je woorden mee te ondersteunen. Zo kom je bovendien geanimeerd en enthousiast over. Let wel op dat je hier niet mee overdrijft!

3. Zet je voeten op de grond

Zet je beide voeten stevig neer op de grond. Waarom? Het is bewezen dat het moeilijker is complexe vragen te beantwoorden als je beide voeten niet in contact zijn met de vloer.  Wil je toch liever je benen kruisen? Kruis dan je enkels in plaats van je ene been over het andere te gooien. Zo kan je onopvallender van positie wisselen.

Twee vrouwen praten

Bron foto: Shutterstock

4. Knik met je hoofd tijdens het luisteren

Naast oogcontact is knikken een andere manier om te tonen dat je aandachtig luistert. Knik regelmatig met je hoofd om je interviewer te laten weten dat je alles hoort en hem begrijpt. Hou het wel gematigd, want de hele tijd met je hoofd knikken komt nogal vreemd over.

5. Leun naar voren

Laat weten dat je geïnteresseerd bent door lichtjes naar voren te leunen tijdens cruciale momenten in het gesprek. Hou daarbij je borst hoog, en je schouders lichtjes naar achter en ontspannen.

6. Toon je handpalmen

Wanneer je handpalmen zichtbaar zijn, is dat een teken van eerlijkheid en vertrouwen. Althans, zo pikt het limbische gedeelte van je brein dat toch op. In elk geval zal het je interviewer meer op zijn gemak doen voelen. Als je dus je handen gebruikt, zorg er dan voor dat je je handpalmen - subtiel - zoveel mogelijk aan de interviewer toont.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten!

Bron: Mashable

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief