Brandende auto’s, vlaggen die boven de zwarte massa uitkomen, joelende mensen, luide knallen, rook en vuurpijlen,… Wat drijft mensen tot op dat punt? In dit artikel toon ik je hoe ideeën mensen zo kunnen overnemen, en hoe jij dezelfde principes gebruikt om je eigen ideeën te verspreiden zodat je medewerkers zich gaan identificeren met je bedrijf. Ze krijgen dus niet het gevoel dat ze voor jou werken maar dat ze deel uit maken van de organisatie.

Ideeën zijn iets sterk. Mensen doen er alles voor. Maar het is niet alsof je bewust kiest om in iets te geloven. De meeste ideeën beginnen als een zaadje. Sommige blijven daarbij – andere groeien snel uit tot meer. Ze houden je wakker, geven je een doel en je wordt emotioneel als iemand ertegenin gaat. Dat gebeurt door identificatie – een idee zien als een deel van je identiteit.

Als ik bijvoorbeeld tegen je zeg: “Elke ondernemer die iets heeft bereikt, heeft dat gedaan op de kap van zijn personeel.” Hoe voel jij je daarbij? Hoeveel tegenargumenten sprongen er net in je hoofd? Hopelijk niet genoeg om een rel te starten. Maar de kans is groot dat je een reactie voelde toen je dat las.

En hoe reageer je hierop: “Ijsberen zijn minder agressief dan bruine beren.” Even ongefundeerd als het vorige idee. Toch betwijfel ik dat je hier iets bij voelde. Dat komt omdat dit idee op geen enkele manier gelinkt is aan je identiteit. Tenzij je jezelf ziet als een berenkenner....

Probeer mensen dus niet te overtuigen van je idee, maar zorg ervoor dat ze zich ermee identificeren.

Het principe is dat mensen eigenlijk niet achter een idee staan, maar achter zichzelf. Probeer mensen dus niet te overtuigen van je idee, maar zorg ervoor dat ze zich ermee identificeren.

Op dezelfde manier wil je je (toekomstig) personeel zich laten identificeren met je bedrijf. Want wanneer ze dat doen, hebben je medewerkers niet het gevoel dat ze voor jou werken maar dat ze deel uit maken van je bedrijf. Zo trek je gemotiveerd, loyaal personeel aan, die net zo gedreven zijn als jij om het bedrijf verder te laten groeien.

Dus hoe doe je dat? Je bedrijf deel maken van je werknemers hun identiteit in 6 stappen:

1. State je missie – start je beweging

Je idee begint met het verkondigen van een missie. Zonder missie is je bedrijf niet meer dan een gebouw vol mensen die wat dingen doen voor geld. En je wil meer zijn dan dat, toch?

Wat wil jij bereiken met je bedrijf? Waarom zijn jullie belangrijk? Die vragen wil je zo beknopt en simpel mogelijk beantwoorden. Want het antwoord op die vragen, zijn de kern van je idee.

Bij ons op kantoor is dat bijvoorbeeld: “Wij helpen ambitieuze ondernemers hun dromen waar te maken door hun verhaal op de sterkste manier mogelijk te vertellen.” Dat is ook wat ik antwoord als iemand me vraagt wat ik doe, in tegenstelling tot: “Ik maak webpagina’s en Facebook-advertenties.”

Het eerste statement is een missie – iets waar je je achter kan zetten. Terwijl het tweede statement slechts uitvoerende taken zijn. Dat is de basis van je idee, maar er zit nog geen pit in…

2. Kies een vijand

Nu je een idee hebt, moeten we mensen een reden geven om zich erachter te scharen. Dat doe je door contrast toe te voegen. Bekijk het zo: wij houden allemaal van onze vrijheid. Het is een idee waar we achter staan, maar het speelt ook niet actief in ons hoofd. Tot er opeens militairen op straat staan.

Eens we nog maar een hint van een bedreiging zien, staan we opeens allemaal met volle intensiteit achter ons idee. Denk er even over na, elk groots idee zei het; geloof, politiek, een bedrijf of zelfs je favoriete voetbalploeg – ze hebben een vijand. Bij ons op kantoor is de vijand: “Marketeers die iets verkopen waar de klant geen analyseerbaar rendement op heeft.”

Zo vorm je een sterk idee, met een missie en een vijand. Maar hoe krijg je dat idee in iemand zijn hoofd? Want mensen worden niet graag opgelegd waarin ze moeten geloven. Zoals ik eerder zei, is het een zaadje dat moet groeien – zodat men het gevoel heeft dat men zelf op het idee is gekomen. Dat doen we zo…

3. Geef ze de puzzelstukjes

In 1944 maakten psychologen Heider en Simmel volgend animatiefilmpje:

Wat zag je daarin? Enkele driehoeken en een cirkel? Of een familiedrama? Het onderzoek van Heider en Simmel toont aan dat we als mensen niet anders kunnen dan een verhaal verzinnen rond informatie die we krijgen. Het is een natuurlijk instinct om informatie in context te willen plaatsen – dat is hoe we door de wereld navigeren. En zoals je in het filmpje hierboven merkte, is er helemaal niet veel nodig om een verhaal te triggeren. Je moet enkel de juiste hints geven! Die hints zijn de elementen uit stap 1 en 2.

In elke advertentie die je maakt, elk social media bericht – in al je communicatie moet op z'n minst één van die hints terugkomen. Want men verzint hoe dan ook een verhaal rond je bedrijf, maar op deze manier bepaal jij welk verhaal. Eens de zaadjes zijn geplant en het idee zich in hun hoofd begint te vormen, is het tijd om het idee tastbaar te maken in de echte wereld.

4. Maak het tastbaar

Waarom geloof je in zwaartekracht? Omdat je de theorie kent, of omdat je al oneindig dingen hebt zien vallen? Zie, een verhaal is leuk, maar een idee krijgt pas echt kracht als het bewezen wordt in de echte wereld. Mensen zullen in je idee geloven, zolang ze er maar genoeg bewijs van zien – en dat is eigenlijk vrij simpel: Je gebruikt de “als/dan” formule.

Ik zal zwaartekracht weer als voorbeeld gebruiken: Neem een balpen vast met 2 vingers. ALS zwaartekracht echt is, DAN valt de balpen wanneer je je vingers opent.

Simpel. En dat werkt op dezelfde manier met het idee achter je bedrijf. ALS iemand in je bedrijf gelooft, DAN

Bij ons op kantoor geloven we: “Als ik het verhaal van onze klanten met passie vertel, dan geeft ze dat resultaten die hen dichter bij hun dromen brengt.” Hoe vaker dat patroon zich herhaalt, hoe echter het idee wordt – tot je er even hard in gelooft als zwaartekracht.

Maar hoe doe je dat?

5. Verleid je (toekomstige) werknemers

Je creëert zoveel mogelijk scenario’s waarin je idee ‘bewezen’ wordt. Want de kans dat iemand je idee uit zichzelf gaat uittesten is miniem. Het is als een vriend overtuigen dat een film goed is. Je kan wel zeggen dat een film echt goed is, maar hij zal je nooit geloven tot hij de film zelf gezien heeft. Probeer hem daarom niet te overtuigen dat de film goed is. Overtuig hem om de film te kijken en zelf te oordelen.

Forceer het idee niet, maar geef genoeg redenen om het eens te testen, te ervaren. Wat een kleine stap is als de zaadjes van je idee al geplant zijn.

Overloop de voordelen, elimineer het risico. In het geval van de film doe je dat bijvoorbeeld door de trailer te tonen en te zeggen dat je hem altijd kan afzetten. In het geval van je bedrijf zal dit terugkomen in de vorm van vacatures of opportuniteiten voor personeel – wat niet revolutionair is, maar wel gevaarlijk effectief in het kader van de 4 vorige stappen. Want nu heb je ambassadeurs gemaakt.

6. Ambassadeurs voor je bedrijf

Wanneer je:

  • Een missie maakt waarmee mensen zich identificeren
  • Een vijand kiest om je tegen af te zetten
  • Niets forceert, maar het idee laat groeien in hun hoofd
  • Ze het idee zelf laat ervaren in verschillende scenario’s
  • Je idee zo tastbaar maakt als zwaartekracht

Dan creëer je een groep mensen die even hard in je idee geloven als jij. En wanneer ze er even hard in geloven als jij, zullen ze het op dezelfde manier verkondigen – zeker wanneer de vijand ter sprake komt. Dat gebeurt automatisch als je deze stappen volgt.

Je kan dat effect ook boosten door je personeel een platform te geven om hun verhaal op te doen. Deze video van Amista is daar een perfect voorbeeld van:

Het toont je personeel dat je ze waardeert. En je toont het ook aan de buitenwereld. (Herinner stap 3: geef ze de puzzelstukjes.) Daar wordt het interessant. Want hoe meer mensen zich achter je idee zetten, hoe sneller het zich verspreidt. Logisch. Maar makkelijker gezegd dan gedaan.

Mijn doel met deze blog is om de principes achter ideeën zo praktisch mogelijk te maken. Wanneer jij dan aan je employer branding werkt, kan jij je strategie hier tegenover afwegen. Want als je deze correct toepast, zijn ze angstaanjagend effectief. Kijk naar wat sommige ideeën buiten de bedrijfswereld teweegbrengen zoals de gele hesjes.

Gebruik de principes voor positieve doeleinden! Want als je tot hier gelezen hebt, ga ik ervan uit dat je de waarde van deze ideeën ziet.