Laat je niet overweldigen door wat anderen doen. Het leven is zoveel aangenamer als je focust op wat voor jou zinvol is

Laat je niet overweldigen door wat anderen doen. Het leven is zoveel aangenamer als je focust op wat voor jou zinvol is

Als je teveel naar anderen kijkt en naar buiten leeft, bestaat de kans dat je een leven opbouwt op basis van de verwachtingen van anderen. Je legt jezelf gemakkelijk doelstellingen op die te maken hebben met wat we algemeen als succes bestempelen. Het is niet altijd duidelijk wat dat dan precies is. Vaak denken we op de goede weg te zijn als we de stroom volgen en doen wat anderen doen. Begeesterd door wat we succes noemen, zijn we afgeleid van wat we zelf eigenlijk willen.

We kijken teveel naar buiten, te weinig naar binnen

Wat wil ik voor mezelf? De vraag is voor velen niet meteen in te vullen. Wanneer je het wel weet, zijn het vaak de verplichtingen die roepen en maken dat je opnieuw afgeleid bent van wat je wil. Als mensen er in slagen na te denken over wat ze werkelijk willen, beseffen ze maar al te goed dat ze hun leven anders kunnen aanpakken.

Het creëren van een zinvol leven vraagt dat je af en toe halt houdt en leert stilstaan. Het gaat om luisteren naar wat er diep vanbinnen bij jezelf aanwezig is, bewust worden van wat je echt wil en eigenlijk heel fijn zou vinden. Zit daar niet de essentie van een zinvol leven? Zou dat een doel op zich kunnen zijn? Ik hoor je al denken: “kan ik dat wel maken, wat met al die verwachtingen? Ontgoochel ik dan geen mensen?”

De verwarring rond geld

Over geld en een goed leven hebben, is al veel verteld. Als we genoeg geld verdienen, kunnen we een goed leven leiden, dan zal ik gelukkig zijn, zal ik geen stress meer hebben en zal ik alles kunnen doen wat ik wil. Geld als voorwaarde om tot een zinvol en bewust leven te komen, is een vaak gehoorde misvatting in mijn praktijk. Het bedrag op onze rekening brengt ons dagdagelijks in verwarring over wie we zijn en wat we kunnen. Het raakt aan ons zelfvertrouwen, onze eigenwaarde en wat we denken dat mogelijk is. Als ik maar voldoende geld had, dan zou ik …. is het excuus bij uitstek om niet na te denken over de betekenis en mogelijkheden die er vandaag al zijn.

Focus op betekenis door tijd en energie te richten

Geld verwart en verdooft. Is het dan niet beter om de focus te leggen op wat voor jou een zinvol leven is, ben je je daar al bewust van? Wat zijn de thema’s die je leven vormgeven en hoe leef je ze? Hoe ga je dan met je tijd en je energie om? Waar gaat je aandacht naartoe en hoe verhoudt je geld er zich toe? Door voor jezelf uit te dokteren wat een zinvol leven is, wordt het mogelijk om je tijd, energie en geld daar op in te zetten.

Een ondernemer vertelde mij recent het volgende: “ik heb mijn leven steeds aan de oppervlakte bekeken: veel geld vergaren, meer bedrijven hebben en dat was het. Nu ik het bekijk vanuit een zinvol leven leiden, besef ik dat ik nu al goud in handen heb, ik hoef geen extra bedrijven te runnen, ik ga goed voor mezelf zorgen en wat ik vandaag al bereikt heb, optimaliseren. Ik ga opnieuw aandacht geven aan wat ik echt belangrijk vind in mijn leven: mijn familie.” Hoe is het om tijd en energie te hebben voor dat wat jij zinvol vindt?

De waarde van zelfzorg

Op zoek naar succes en constante waardering van hun omgeving werken heel wat ondernemers zich vandaag te pletter. De alledaagse race tegen de tijd is niet meer weg te denken, maakt moe en zorgt voor een gevoel van geleefd te worden. Vertragen om energie bij te tanken of om tot rust te komen, lukt af en toe. De terugkerende worsteling met tijd en energie is echter een spelbreker om duurzaam aandacht te geven aan wat er echt toe doet.

Met zelfzorg sta je sterker en vooral met meer voldoening en vreugde in je werk en leven

Het thema zelfzorg is dan ook niet weg te denken uit mijn praktijk. Het komt voor heel wat ondernemers op de laatste plaats. Het vraagt moed en toewijding om zelfzorg tot een zinvol onderdeel van je agenda te maken en de mens achter de ondernemer op de eerste plaats te zetten in je leven en onderneming. Met zelfzorg sta je sterker en vooral met meer voldoening en vreugde in je werk en leven.

De ‘waarom’ van je leven

Een leven waarin je balans ervaart tussen de realiteit van elke dag en wat er voor jou toe doet, is voor velen de essentie van een zinvol leven. Je leidt een leven waarin jij als mens en ondernemer bewust wordt van ‘waarom’ je doet wat je doet. Het is waardevol om terugkerend stil te staan bij wat je werkelijk wil en hoe je de tijd en energie die je ter beschikking hebt daarvoor wil inzetten.

Zelf leef ik graag mijn ideale week, die is opgebouwd op basis van de jaren kennis over mezelf, mijn bioritme, mijn energie en de dingen die ik belangrijk vind. Mijn ideale week zorgt ervoor dat ik de essentie van wat voor mij belangrijk is, te pakken heb en er kan zijn voor datgene waarvoor ik wil dat ik er ben. Het geeft mij focus, rust en ruimte. Hoe zou het zijn als de ‘waarom’ van jouw leven uit je agenda af te lezen is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.774 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief