Je moeder meenemen naar je werk? In dit bedrijf hebben ze een kantoormama

Je moeder meenemen naar je werk? In dit bedrijf hebben ze een kantoormama

Lotte Kudsk, 'kantoormoeder' van Trendhim

Denemarken is niet onbekend met gelukkig zijn. Ondanks koude, onvergeeflijke winters en regenachtige dagen die de helft van het kalenderjaar vullen, vinden de Denen nog steeds een manier om hun land te ervaren als een van 's werelds gelukkigste plekken om te wonen. Misschien zijn het de leverpaté en roggebrood lunches die we als kinderen hebben gegeten of de 5 weken betaalde vakantie, gratis openbare gezondheidszorg of een hoge mate van werkplezier die we als volwassenen ervaren. Wij denken dat het komt omdat we onze moeder mee naar het werk nemen... en ze de beste roggebrood-broodjes maakt.

Je moeder meenemen naar kantoor klinkt misschien als de plot van een reality tv-show, maar de redenering erachter is solide. Naast het feit dat ze gelukkig zijn, ervaren de Denen een van de hoogste niveaus van werkplezier in de wereld. Denk je niet dat dat ertoe doet? Bedenk hoeveel uur je op kantoor besteedt, in combinatie met het woon-werkverkeer om er te komen. Als je op ons lijkt, breng je bijna net zo veel tijd op het werk door als thuis. Het vinden van manieren om de werkplek meer als thuis te laten zijn, is de sleutel naar leren om het leuk te vinden en er goed in te gedijen.

Het Happiness Research Institute en Krifa hebben vastgesteld dat 'de vreugde van het werken in het algemeen plus de ervaring van gisteren een goede dag hebben gehad en uitkijken naar de werkdag van morgen' een belangrijke rol spelen in hoe gelukkig je bent in je werk. Ze voerden een onderzoek uit en daaruit bleek de tevredenheid over het werk afhankelijk te zijn van verschillende factoren: of je inspraak hebt, of je tevreden bent over het leiderschap op je werk, of je je goed voelt in aanwezigheid van je collega's en of je een goede balans tussen werk en vrije tijd ervaart.

Hier komt onze moeder ter sprake. Ze is hier om te zorgen dat we gehoord worden en dat we relaties opbouwen met onze collega’s en het leiderschap. Met andere woorden, mama zorgt ervoor dat we samen spelen, 'alsjeblieft en bedankt' zeggen en onze groenten opeten.

Lotte Kudsk is de moeder van ons bedrijf Trendhim. Het is niet alleen haar officiële functie, maar het is ook de titel die ze thuis draagt. Een trotse moeder van haar eigen zoon en pleegmoeder van zeven tieners in de afgelopen vijftien jaar. Als je haar vraagt om haar rol als kantoormama te beschrijven, zou ze zeggen: 'Vriendelijk en liefdevol zijn en goed gedrag aanmoedigen'. Hoewel dat geen vaardigheden zijn die je normaal gesproken op een cv vermeldt, zijn dit de vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsvreugde te verhogen en mensen gelukkig te maken.

Goede manieren hebben

"Vergeet niet om goedemorgen, tot ziens en dankjewel te zeggen. Dat is zo belangrijk op het werk. Ik ben blij dat ik de persoon ben die het elke dag zegt en je eraan herinnert dat het belangrijk is om je collega's te zien en te laten zien dat ze ertoe doen", zegt Lotte in haar moeder-houdt-je-in-gatenstem.

Lotte: "Voor mij gaat het om te durven geven. Luisteren naar je collega's en oogcontact maken, dat kost niet veel tijd. Empathie hebben en een actieve verantwoordelijkheid voor elkaar nemen maakt onze werkdag aangenamer en laat ons elke dag terugkomen."

Speel leuk met elkaar

Lotte gelooft dat het de 'kleine dingen achter het gordijn' zijn die er toe doen. "Iedereen bij het bedrijf is goed in zijn werk... daarom ben je hier. Ik ben hier om ervoor te zorgen dat we van de schermen en berichten-apps af gaan en leren hoe we echt voor elkaar kunnen zorgen. Het is een manier om ‘hygge’ naar kantoor te brengen. Iets dat op veel werkplekken ontbreekt, maar waar Denemarken bekend om staat."

Denemarken heeft de wereld veel geweldige dingen gegeven. Van Walt Disney inspireren met de Tivoli Tuinen tot de discriminatie-is-slechtles in 'The Ugly Duckling' en nu onze nieuwste export: hygge (Deens voor gezellligheid en knusheid; nvdr). "Hygge maakt het werken in Denemarken bijzonder. Zie het als een luchtbel. Een bubbel waarin je je prettig voelt in een situatie en veilig bent met de mensen om je heen. Het is een gevoel van gemak en ontspannen zijn. Denen houden van hygge thuis of in het weekend, dus het naar het kantoor brengen is een natuurlijke volgende stap."

Eet je groenten

Lotte: "We hebben hygge wanneer we samen eten. Onze internationale collega's vinden het altijd vreemd dat de directeurs aan tafel zitten met iedereen. Het feit dat ik de lunch klaar maak en serveer, moedigt iedereen aan om zijn bureau te verlaten en samen te komen. Gemeenschap en samen zijn is belangrijk. Het gaat er niet alleen om goed te zijn in je werk - het gaat erom dat je elkaar leuk vindt, elkaar ziet en hoort en op elkaar vertrouwt. Samen eten helpt dat aanmoedigen. Het is hygge."

Onderbreek niemand tijdens het spreken

Taal speelt een sleutelrol in de hygge van ons bedrijf. Lotte: "Engels is de voertaal. Door een gemeenschappelijke taal te gebruiken, kan iedereen deelnemen aan een gesprek, een taak volgen en een idee voorstellen. Het is ook een deel van de atmosfeer van hygge - iedereen voelt zich veilig. Je weet dat je kunt komen lunchen of naar een groep collega's aan het koffiezetapparaat kunt gaan en dat je niet buitengesloten zult worden. Je bent veilig. Je kunt in die luchtbel van hygge binnendringen en je 'hyggelig' voelen als je naar binnen gaat."

Dare to care

Lotte: "Het belangrijkste onderdeel van mijn werk is mensen laten weten dat ze gezien worden en dat er voor hen wordt gezorgd. Ik ben niet de moeder die hier is om je rotzooi op te ruimen. Ik ben hier de moeder om te zorgen dat iemand je gedag zegt en inspireert om de volgende persoon te begroeten. Er is een tijd van het begraven van je hoofd in je werk en er is een tijd van opstaan en onthouden dat we een team zijn. En die moeder is hier met een knuffel als je er een nodig hebt.”

Voor ons is het hebben van een moeder op het werk iets wat dingen beter maakt. Ja, het is geweldig om elke dag een lunch te hebben, maar het is nog leuker als iemand ons eraan herinnert vriendelijk te zijn. Het is gemakkelijk om deze lessen te vergeten die we als kinderen hebben geleerd wanneer we eenmaal volwassen zijn - maar doen wat moeder zegt, zal altijd belangrijk zijn. Bedankt mam!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 28.786 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief