LGBTQ+ activiste Fleur Pierets verloor de liefde van haar leven: “Geen job, huis of vrouw: ik was alles kwijt”

LGBTQ+ activiste Fleur Pierets verloor de liefde van haar leven: “Geen job, huis of vrouw: ik was alles kwijt”

Drie jaar geleden startte auteur, LGBTQ+ activiste en kunstenares Fleur Pierets een bijzonder project met haar vrouw Julian P. Boom: ze zouden in alle landen trouwen waar het homohuwelijk wettelijk is toegestaan. Jammer genoeg raakte het kunstenaarskoppel met het zogeheten ‘Project 22’ maar aan vier landen, want Julian stierf aan kanker. In een nieuwe Techmag aflevering vertelt Pierets hoe Julians dood haar heeft gevormd, en waarom ze terug op zoek kan gaan naar zingeving.

Zelfvertrouwen als geschenk

Er is een grens aan de hoeveelheid realiteit die je aankunt’ is een van de vele beklijvende zinnen uit het boek ‘Julian’. Pierets schreef het boek met volle moed na de dood van haar geliefde.

Het mooiste cadeau dat mijn vrouw mij heeft gegeven? Dat is zelfvertrouwen”, zegt ze. “Maar weet dat ik zelf nooit had verwacht dat het boek er zou komen. Naar de toekomst kijken was enorm moeilijk. Ik had net gezien hoe het bij Julian na zes weken voorbij kon zijn, wat voor zin had het dan nog om te plannen?”

“Dus ben ik gewoon meegegaan met alles wat op mijn pad kwam. Doelbewust koos ik gewoon voor de weg van de minste weerstand. Ik liet het verdriet ook toe. Want ik wist: vechten tegen je emoties is vermoeiender dan ze toestaan.”

Op permanente ontdekkingstocht

Om Project 22 met Julian te starten, had Pierets haar huis en job opgegeven. “Na haar overlijden wist ik helemaal niet waar ik in godsnaam naar toe moest”, zegt ze openhartig. “Julian was altijd mijn thuis, en ineens moest ik me nesten? Ik was alles kwijt: mijn werk, mijn huis en mijn vrouw.”

Het moet dus niet gezegd dat de vrouw zichzelf moest heruitvinden. “Maar dat is oké, ieder van ons is continu op zoek naar zichzelf”, relativeert ze. “Maar ik zal nooit stoppen met rouwen. De dood van Julian zal een permanente ruis blijven op alles wat ik doe in mijn leven. Maar je kunt kiezen: of je blijft in je verdriet en je kiest er uiteindelijk voor om uit het leven te stappen, of je gaat verder. En pas op, dat eerste is voor mij lang een optie geweest - dat is het ergens nog steeds. In een zekere zin geeft het mij gemoedsrust.”

Pierets geeft aan dat ze sinds enkele weken weer zingeving heeft gevonden. Hoe en waarom? Dat ontdek je in de nieuwste Techmag aflevering.


Volgende week spreek ik met Peter De Keyzer, dus abonneer je zeker als je dit gesprek niet wil missen!


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 29.420 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief