Microsoft Ventures gaat samen met Madrona Venture Group, Notion Capital en Vertex Ventures Israel op zoek naar beloftevolle startups in artificiële intelligentie. Daarvoor organiseren ze Innovate.AI, een internationale wedstrijd voor beginnende ondernemingen uit Europa, maar ook Noord-Amerika en Israël. In totaal wordt er 3,5 miljoen dollar durfkapitaal en 2 miljoen dollar Azure credits verdeeld onder de winnaars.

Op zoek naar veelbelovende projecten


Startups die AI gebruiken voor apps, diensten of softwareplatformen kunnen hun projecten indienen. Zo maken ze kans op een van de vier prijzen die de investeerders aan de wedstrijd vasthangen. Voor elke regio wordt er een hoofdprijs van één miljoen dollar risicokapitaal en 500.000 dollar aan Azure credits uitgereikt.

Microsoft Ventures voorziet een vierde prijs voor het AI-project dat als geen ander onze samenleving probeert te verbeteren. Deze ‘AI for Good’-prijs bedraagt 500.000 dollar in cash en dezelfde hoeveelheid in Azure credits.

Voor Microsoft ligt de toekomst bij AI-technologie”, vertelt Nagraj Kashyap, die Microsoft Ventures leidt. “Het is een belangrijke facilitator voor innovatie in onze samenleving. Het beschikbaar maken van AI-technologie is daarom een van de kernprincipes van Microsoft. Samen met onze partners willen we wereldwijd het potentieel van AI ontwikkelen.”

Deelnemers uit Noord-Amerika, Europa en Israël


Ook startups in België worden aangemoedigd hun innovatieve AI-projecten in te dienen. Daarvoor moeten ze wel aan enkele voorwaarden voldoen: ze mogen niet meer dan vier miljoen dollar hebben opgehaald en ze moeten een product of dienst aanbieden – of van plan zijn dat aan te bieden – die AI-technologie gebruikt.

De startups moeten zich aanmelden voor 31 december 2017. Tegen 15 maart ten laatste zullen er tien finalisten worden gekozen die in aanmerking komen voor de hoofdprijs. In de lente zullen zij hun project moeten verdedigen tijdens het tweede luik van Innovate.AI. Voor Europa zal die ‘finale’ plaatsvinden in Londen. Meer info vind je hier.