(Photo Poppy / Source: Facebook)

Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Antwerpse deelplatform Poppy komt naar Brussel

Sinds Avis Budget Group eerder dit jaar aankondigde dat zijn deelplatform Zipcar vanaf eind februari definitief uit het Brusselse straatbeeld zal verdwijnen, startte D’ieteren Auto de gesprekken op met het Amerikaanse autoverhuurbedrijf om Zipcar over te nemen. Die onderhandelingen zijn intussen succesvol afgerond, waardoor alle 250 free floating deelwagens van Zipcar na de zomer in de Poppy-vloot worden geïntegreerd.

Poppy is een corporate venture tussen de Antwerpse ondernemers Alexander Van Laer en Moos Tits (beiden ex-Flavr) enerzijds en anderzijds D’Ieteren Auto dat via zijn start-up incubator Lab Box participeert in Poppy en dat sinds de opstart in 2018.

In Antwerpen, voorlopig de enige stad waar de start-up actief is, gebruiken intussen al zo'n 20.000 mensen de 350 elektrische wagens en 25 e-scooters van Poppy. De founders hebben altijd de ambitie getoond om snel uit te breiden naar andere Belgische steden. Te beginnen dus met onze hoofdstad.

De overname van Zipcar gaat gepaard met een belangrijke herschikking in het management: Valentin Haarscher (bestuurder bij Lab Box) neemt als kersverse CEO van Poppy de fakkel over van co-founder Alexander Van Laer die net als CMO Moos Tits en COO Niels Peetermans in het bestuur blijft zetelen.

Bedrijf geeft niet-rokers elk jaar 6 extra dagen verlof

In het Japanse bedrijf Piala Inc. werd een best aparte maatregel ingevoerd: personeelsleden die niet roken, krijgen er zes extra verlofdagen. Die regel komt er nadat niet-rokende werknemers klaagden dat rokende werknemers minder hard werkten doordat ze regelmatig een rookpauze namen. Doordat de kantoren zich op de 29ste verdieping bevinden, kost het de rokers minstens een kwartier om naar het gelijkvloers af te dalen en vervolgens terug plaats te nemen achter hun bureau. Daarnaast hoop de CEO van het bedrijf dat zijn werknemers hun ongezonde gewoonte afleren door niet-rokers extra te belonen.

Apple-oprichter Wozniak droomt hardop van opvouwbare iPhone

“Apple is al geruime tijd leidinggevend in een aantal domeinen, zoals Touch ID, Face ID en betalen via je smarpthone. Maar ze blijven achterwege op vlak van de opvouwbare telefoon en dat baart me zorgen want ik wil echt een opvouwbare telefoon”, schreeuwt Apple-oprichter Steve Wozniak zijn ongenoegen uit in een interview met persbureau Bloomberg.

Apple is al geruime tijd leidinggevend in een aantal domeinen, zoals Touch ID, Face ID en betalen via je smarpthone. Maar ze blijven achterwege op vlak van de opvouwbare telefoon en dat baart me zorgen want ik wil echt een opvouwbare telefoon

Wozniak hoopt dat Apple snel het voorbeeld volgt van concurrenten Samsung en Huawei en ook een smartphone op de markt brengt waarvan de schermen dubbelgeklapt kunnen worden. De fabrikant van iPhone diende in oktober vorig jaar alleszins al een patentaanvraag in voor haar ‘flexibele display-technologie” die niet enkel voor smartphones, maar ook voor laptops, tablets en wearables kan worden gebruikt.

Intussen raakte bekend dat Apple vanaf april zwaar gaat snoeien in het personeelsbestand van Project Titan, de afdeling die sinds 2014 technologie ontwikkelt voor zelfrijdende auto's. Maar liefst 90 werknemers -waarvan 150 ingenieurs- worden de laan uitgestuurd. Een paar jaar geleden werden al eens honderden mensen van diezelfde divisie op straat gezet. “Een plotse terugval in de iPhone-inkomsten veroorzaakt binnen Apple een niveau van ongerustheid dat het bedrijf dwingt om moeilijke keuzes te maken”, beweert een insider.

Facebook lanceert functie om gegevens te wissen

Al begin 2018 beloofde Facebook de optie, maar nu komt het er eindelijk: een functie om jouw data te wissen. Zo kan je de gegevens die het platform over jou heeft, laten verwijderen. Die optie komt er in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Daardoor zal het voor adverteerders wel moeilijker worden op reclame te personaliseren.

Tegelijk stelde de Europese Commissie deze week dat onder andere Facebook niet transparant genoeg is over hun aanpak van fake news en desinformatie. Zo gaf Facebook geen precieze cijfers vrij over het aantal nepaccounts dat verwijderd werden op basis van ‘kwaadaardige activiteiten die specifiek zijn gericht tegen de Europese Unie’. Ook over het beleid rond politieke advertenties wilde Facebook geen boekje opendoen.

Facebook was overigens niet het enige bedrijf dat op het matje geroepen werd, ook Google en Twitter zijn volgens de Europese Commissie onvoldoende transparant. Nochtans tekenden ze allemaal een vrijwillige gedragscode waarin er meer openheid beloofd werd. Als deze vrijwillige afspraken niet werken, dan zal de Europese Commissie verplichte maatregelen treffen.

Imec plant Nederlands Innovatiecentrum voor Gezondheids-, Voeding- en Landbouwtechnologie

Imec, de onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt aan dat de Nederlandse provincie Gelderland groen licht geeft gegeven voor een subsidie van 65 miljoen euro voor de oprichting van een nieuw technologie- en innovatiecentrum, OnePlanet gedoopt, dat begin april de deuren opent.

Imec en Wageningen University & Research zullen er, in samenwerking met industriepartners, onderzoek doen naar sensoren, robotisering, kunstmatige intelligentie, (big) data analyse en digitale connectiviteit voor innovatieve landbouwtechnologie voor een duurzaam, betaalbaar, gezond en veilig voedingssysteem en leefomgeving.

Daarnaast zal imec de commercialisatie van de ontwikkelingen mogelijk maken via samenwerking met zowel de internationale industrie als bedrijven in Nederland en Vlaanderen, en zo het innovatiepotentieel van de lokale voedings- en landbouwsector stimuleren.

John Baekelmans, managing director van imec Nederland ziet de nieuwe samenwerking als een kans voor imec om verder te groeien naar nieuwe toepassingen: “Wij zijn door onze Nederlandse partners gekozen omwille van onze wereldpositie in nano- en chiptechnologie. Andersom willen wij in samenwerking met een wereldtop landbouwuniversiteit als WUR, onze huidige activiteiten op sensortechnologie uitbreiden naar toepassingen in land- en tuinbouw. Daarnaast willen we binnen het OnePlanet initiatief samen met Radboudumc nieuwe oplossingen ontwikkelen voor een betere en efficiëntere gezondheidszorg. In een eerste fase zullen we 35 onderzoekers voor onze nieuwe vestiging aanwerven, geleidelijk willen we groeien naar 120 medewerkers tegen 2028.”