Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Katrien Herdewyn, oprichtster van het schoenenlabel Elegnano en een rolmodel voor veel jonge Vlaamse onderneemsters.

Hoe kan je naast je drukke ondernemers bestaan het best ontspannen?

“Mijn leven is redelijk onregelmatig. Daarom hou ik vooral van dingen die op voorhand niet moeten gepland worden. Wanneer ik in de VS ben, ga ik veel wandelen. De vele trails, Californische zon, en de prachtige uitzichten zijn instant ontspanning. In België is dat al jaar en dag ballet en klassieke muziek.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik leef spaarzaam en minimalistisch. Omdat ik vaak verhuis, zelfs tussen continenten, moet alles in een paar valiezen passen. Ik gaf het meeste geld uit aan schoenen, maar sinds ik een eigen schoenenlabel heb, is die aderlating van mijn bankrekening gestopt. Straffer nog, mijn liefde voor schoenen brengt nu geld op. Ik geef het liefst geld uit aan cadeaus voor mensen die mij nauw aan het hart liggen. En boeken, ballet en ijsjes.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

When van Daniel Pink. Het boek benadert het belang van timing op een wetenschappelijke manier. Wanneer je iets doet, heeft een enorme impact die soms onderschat wordt. We staan veel meer stil bij hoe dan wanneer. Dit is eindelijk een when-to boek als tegenhanger voor het overaanbod how-to boeken.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Persoonlijk heb ik een zwak voor start-ups die - net als Elegnano - proberen de wereld wakker en warm te maken voor een meer duurzaam bestaan, zoals de Unizo Starter van het Jaar Festicup. Anderzijds zie ik software start-up Elimity het tot ver buiten de Belgische grenzen schoppen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

De eerste grote hindernissen overwonnen en successen geboekt voor Elegnano blijven nog steeds het meeste hangen. Net zoals het faillissement van een fabrikant in het midden van de eerste productie op enkele weken van de leveringsdatum of de eerste deelname aan Milaan Fashion Week. De impact op mij als persoon was toen groot omdat het de eerste keer was.”

“Maar met tijd en ervaring worden de bergen van toen, snelheidsdrempels nu. Ik ben vooral trots dat ik mijn eigen weg ben blijven volgen, ook al was dat niet diegene die verwacht werd of de meest voor de hand liggende was.”