Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Peter Hinssen, techondernemer, internationaal keynote spreker en auteur.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Wij wonen op een boerderij, eentje met echte dieren. En op een boerderij is er altijd werk aan de winkel. Daarmee kan ik mij het best ontspannen: heerlijk klussen, en liefst buiten.”

“Als ik dus niet ergens op een vliegtuig zit, onderweg naar alweer een volgende keynote, dan vind je me met een hamer of een boormachine in mijn handen, aan het timmeren of ergens iets aan het fixen. Of op mijn tractor in de wei.

Waaraan geef je graag geld uit?

'Tja, het is eerder een verslaving, maar ik geef graag geld uit aan vintage computers. Bijna twintig jaar geleden ben ik een Apple verzameling gestart, en die is de laatste jaren zwaar uit de hand gelopen.”

“Naast Apple computers en devices, ben ik ook software en documenten beginnen verzamelen, en na de Apples zijn ook de Commodores, de Ataris, de Sinclairs, de SUNs,..., in de collectie geslopen. Het is zodanig ontploft dat ik recent een oude kapel heb gekocht om de collectie een permanente plaats te geven.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik lees graag Science Fiction, en recent ben ik Chinese Science Fiction beginnen lezen. Fascinerend. En dan zou ik zeker 'The Three-Body Problem' van de Chinese schrijver Liu Cixin aanraden. Een fantastisch sci-fi verhaal door de ogen van de Chinese Culturele Revolutie geschreven. Briljant.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Om in de Chinese sfeer te blijven: keep your eyes on ByteDance. Dat bedrijf is de eigenaar van Toutiao , het grootste contentplatform van China, maar ook de eigenaar van TikTok en musical.ly. Een enorme evolutie, en in mijn opinie iets waar we nog heel veel gaan van horen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Professioneel ben ik waarschijnlijk het meeste trots op het enorme aantal mensen waar ik jaren mee gewerkt heb, in allerlei bedrijven en start-ups, die op een gegeven moment beslissen om zelf te ondernemen.”

Gebeten door het virus, en misschien geïnspireerd door de ervaring, is het heerlijk om te zien als iemand de stap durft zetten en zich helemaal smijt in het ondernemerschap

“Gebeten door het virus, en misschien geïnspireerd door de ervaring, is het heerlijk om te zien als iemand de stap durft zetten en zich helemaal smijt in het ondernemerschap. Daar word ik spontaan blij van.”