Daan De Wever is CEO van Destiny, een succesvol bedrijf gespecialiseerd in cloudcommunicatie dat hij samen met zijn broer Samuel in 2008 oprichtte. Het voorbije decennium groeide het Leuvense IT-telecombedrijf als een kool. Ondertussen bestaat de organisatie uit een 300-tal medewerkers, en is het naast België ook actief in Nederland en Frankrijk. “Ik ben een heel gedreven persoon en denk altijd meerdere stappen vooruit. Dat geeft me energie”, vertelt Daan De Wever. “Gaandeweg leerde ik geduldig zijn. Op een bepaald moment ging het allemaal te snel, waardoor ik besefte dat ik moest gaan vertragen. Dat was niet enkel noodzakelijk voor mezelf maar ook voor het bedrijf.”

Voortdurende persoonlijke ontwikkeling

Ondernemen zat er van jongs af aan in bij Leuvenaar die vandaag met zijn echtgenote en twee kinderen in Rotselaar woont. Zo organiseerde Daan De Wever op zijn vijftiende schoolfuiven. Later evolueerde dit naar de grootste evenementen in Vlaams-Brabant. Falen hoorde daar ook bij. “Je leert pas door fouten te maken”, zegt De Wever. “Dan is het een kwestie van goed te luisteren naar je klant en je werkwijze aan te passen.”

Engagement vindt hij cruciaal: weten wat je meerwaarde is, voor jezelf, je onderneming én de klant. Sinds 2008 is de kern van zijn persoonlijkheid hetzelfde gebleven, aldus De Wever, maar op zakelijk gebied is zijn denkwijze gigantisch veranderd. Mettertijd leerde hij allerlei strategieën. De CEO van Destiny houdt van een voortdurende persoonlijke ontwikkeling, dat maakt het voor hem uitdagend en boeiend.

Kantelmoment een: zijn eerste job

Studeren was niet echt weggelegd voor Daan De Wever. Hij ruilde de schoolbanken dan ook al snel voor een job. Toch probeerde hij het nogmaals met de studie industrieel ingenieur bouwkunde, die hij eveneens vroegtijdig afbrak. Onverwachts kreeg Daan De Wever bij een ingenieursbureau de job van topograaf aangeboden, en mocht hij kaarten maken. Vanaf dat moment heeft hij zijn hart verloren aan de bouwsector.

Het is fijn om mensen te ontmoeten die in je geloven. Ik had geen hoger diploma op zak, dus heb ik extra hard gewerkt om me te bewijzen. Mijn loopbaan is daar begonnen, ik ben dan ook heel dankbaar voor de kansen die ik er heb gekregen”, aldus Daan De Wever.

Geluk dwing je soms af door, al dan niet bewust, op zoek te gaan naar datgene wat je nodig hebt

In 2004 voelde De Wever dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en koos hij voor het ondernemerschap. De drive zat er van nature in, dat is volgens hem de aard van het beestje. Zijn ouders hadden het niet altijd gemakkelijk en daardoor heeft hij zelf zijn weg gezocht, wat heeft bijgedragen aan zijn zelfstandigheid. “Het is belangrijk dat je je eigen weg zoekt, gemotiveerd blijft en steeds je verantwoordelijkheid opneemt”, zegt hij daarover.

Kantelmoment twee: Destiny

“De reden waarom sommige bedrijven niet groter zijn heeft weinig te maken met de sector, het bedrijf of het marktpotentieel, maar alles met de ondernemer”, meent Daan De Wever. “Je moet durven loslaten en erkennen waar je goed en niet goed in bent.”

Dat heeft hij gedurende zijn hele carrière gedaan. In 2008 namen hij en zijn broer de belangrijke beslissing om een telecombedrijf over te nemen. Omdat ze uit een andere sector kwamen, was dit allerminst evident. Daarom zijn ze toen een samenwerking aangegaan met een externe CEO. Daan De Wever vertelt dat hij veel geleerd heeft van die man. “Spreek mensen aan die beter zijn in hun vak en die je kunnen aanvullen. Dat is essentieel om te evolueren. Durf je ego naast je neer te leggen en vraag je altijd af wat je nodig hebt om de volgende stappen te kunnen zetten.”

Destiny komt hoe dan ook op de eerste plaats. In zijn ogen wordt een onderneming gevormd door de mensen die eraan meewerken. De Wever is het type leider dat het bedrijf helpt groeien en gelooft niet in extremen of standaarden, wel dat je als organisatie anders moet durven denken. “Leer verder vooruitdenken en blijf niet te lang traditioneel werken. Af en toe moet je het tegengestelde doen van wat ze zeggen en berekende risico’s nemen.

Kijk altijd naar de volgende stap, the next after the next, en zet je ambities om in acties

Volgens hem hecht een duurzaam bedrijf veel waarde aan het langetermijnverhaal en een effectieve uitvoering van de gestelde doelstellingen. Ook goede communicatie rond waarden vindt hij noodzakelijk.

“Luister naar de klant en pas je model desnoods aan. Test dingen uit, en spar met collega’s. Dat werkt voor ons vaak het beste.” De CEO van Destiny maakt geen geheim van zijn werkmethodes. Hij is daarin heel transparant omdat hij gelooft dat je als concullega’s van elkaar kunt leren.

Kantelmoment drie: de impact van corona

De laatste jaren leefde Daan De Wever op adrenaline. Altijd bezig zijn en het vele reizen hadden een flinke impact op zijn lichaam. Nu hij minder verplaatsingen kan doen en de drukte wat is weggevalllen, voelt hij zich opmerkelijk fitter. Hij wil bewust niet meer terug naar de situatie van voordien. Over de veranderingen die corona met zich meebrengt, zegt hij het volgende: “Ook al werken videomeetings en dergelijke heel efficiënt, ik wil geen virtueel bedrijf worden. Dan zoek ik liever een balans tussen online en fysiek samenwerken, omdat er echt wel nood is aan sociale contacten.”

Als inspirator is De Wever sterk in mensen meenemen in een verhaal. Hij is open en menselijk, maar kan ook harde beslissingen nemen. Daarvoor bekijkt hij de dingen kritisch en grijpt hij in waar nodig. Een moeilijk moment was de crisis in 2008, het jaar waarin Destiny het levenslicht zag. Het bedrijf maakte toen veel verlies en was het puur overleven. Vandaag kan De Wever dat allemaal goed relativeren: “Een perfect bedrijf bestaat niet en dat hoeft ook niet. Onzekerheid mag er zijn. Het is wel van belang dat je nagaat wat je kunt doen om de evolutie van je organisatie op te volgen.”

Zelf keuzes maken

Om tot rust te komen drinkt De Wever graag een wijntje, luistert hij naar muziek of springt hij op de fiets. Zijn droom is om Destiny nog verder te laten groeien. Daarnaast wil hij in de toekomst starten met sociale projecten en een betere balans vinden tussen werk en gezin.

Tot slot geeft hij nog volgend advies mee aan collega-ondernemers: “Laat je niet verlammen door onzekerheid. Besef waar je mee bezig bent en pas aan indien nodig. Volg je droom en doe wat je graag doet. Wees je ervan bewust dat je het geluk hebt dat je zelf keuzes kunt maken.”


Beluister hieronder de podcast met Daan De Wever.