Alexander Alonso heeft een enorme drive en is altijd al ambitieus geweest. Dat hij als 17-jarige vanuit Tenerife naar Gent verhuisde om er kinestherapie te gaan studeren zonder ook maar iemand te kennen, zegt veel. Bij BD, een medisch-technologisch bedrijf, waar hij bijna 17 jaar aan de slag ging, werkte Alsonso zich via verschillende functies op tot general manager Benelux. “Weten dat je een wezenlijk verschil kunt maken voor patiënten, doet me elke morgen opstaan met veel zin om eraan te beginnen.”

Zijn drie grootste passies zijn koken, wielrennen – beide zowel actief als passief – en zijn zoon van 7 jaar. Alexander Alonso is een heel dynamisch iemand die graag vooruitgaat en ook steevast naar de toekomst kijkt, steeds met een positieve ingesteldheid. “Voor mij bestaat er geen ‘ja, maar’. Je probeert gewoon overal het beste van te maken.”

Zelf heeft hij veel ervaring opgedaan, onder andere door veel te reizen. De ‘universiteit van het leven’ was zijn grootste leerschool. Nu zoekt hij vooral harmonie tussen werk en privé. “We hebben geleerd van de lockdown dat we dingen toch anders kunnen doen, zelfs bij een groot bedrijf als BD.”

Op avontuur in België

Tot zijn zeventiende woonde Alexander in Tenerife, waar hij opgroeide in een warm nest. Zijn ouders waren ruimdenkend en gunden hem alle kansen om zich te ontplooien. Zo liet hij het zonnige eiland achter zich en kwam hij in Gent kinesitherapie studeren. Het was een hele omschakeling. “Op mijn zeventiende kwam ik vanuit Tenerife aan op mijn kot in Gent. Ik kende niemand en sprak geen woord Nederlands. Ik heb toen geleerd om op eigen benen te staan.”

“Plots stond ik er alleen voor en had ik een grote verantwoordelijkheid. Ik besloot mezelf onder te dompelen in deze nieuwe wereld en gebruik te maken van de mogelijkheden die op mijn pad kwamen.”

Studeren en tegelijkertijd moeten wennen aan een nieuwe omgeving was zeker niet evident, maar Alonso heeft zich die beslissing nooit beklaagd. Hij had voldoende motivatie om door te zetten en wou aan zijn ouders bewijzen dat hij op eigen benen kon staan. Vader en moeder Alonso waren dan ook bijzonder trots op hun zelfstandige zoon.

Motiveren en inspireren

Nadat hij was afgestudeerd, werkte Alexander Alonso één jaar als kinesitherapeut, maar hij besefte dat hij dit niet wou blijven doen. Hij miste immers vrijheid. Daarom combineerde hij zijn praktijk met een job als medisch vertegenwoordiger bij een farmaceutisch bedrijf. Hij kreeg er al snel de kans om andere functies uit te oefenen: product, marketing en sales manager. Na 7 jaar stapte hij over van de farmaceutische naar de medisch-technologische sector en kwam hij bij BD terecht.

Vandaag gelooft Alonso dat goede leiders zich met sterke mensen omringen. “Ik verwacht veel van mijn medewerkers en leg als motivator en inspirator de lat telkens zo hoog mogelijk.” Zelfkennis verbeteren door feedback op te nemen en er iets mee te doen, vindt hij belangrijk. Ook interactie en mensen samenbrengen is cruciaal voor hem. Daarin wil hij zich zelfs onderscheiden. Verder creëert hij engagement door een flexibele werkwijze toe te staan. Zo blijft iedereen tevreden.

Meer bewustwording dankzij het vaderschap

In juli 2013 werd Alexander Alonso vader. Voordien was hij naar eigen zeggen egoïstisch, en vooral bang om zijn vrijheid te verliezen. Naast een grote verantwoordelijkheid bracht het vaderschap ook enige faalangst met zich mee. “Nu heb ik er wel spijt van dat ik er niet vroeger aan begonnen ben,” vertelt hij openhartig. “Het heeft me zachter gemaakt en me een andere kijk op het leven gegeven.”

Een goede leider geeft het voorbeeld aan zijn medewerkers door tools aan te reiken en over dingen te praten

Een goede balans tussen werk en gezin vindt Alonso heel belangrijk. Hij maakt voldoende tijd voor zijn zoon en wil hem graag geven wat die verdient. Omgekeerd is zijn zoon voor hem een energiebron. Hij staat ook meer stil bij bepaalde dingen en beslissingen. Zo investeert hij op de werkvloer in huiselijke ruimtes om het energiepeil hoog te houden en burn-outs te bij zijn medewerkers te vermijden.

De gezondheid van onze mensen primeert, daarom houd ik van voldoende interactie. Zodat ik weet waar anderen energie van krijgen of wat hen net energie kost. Het begint tenslotte met bewustwording.

Bewijzen dat het anders kan

Twee jaar geleden kreeg Alexander Alonso een telefoontje met het voorstel om de fakkel over te nemen als general manager van BD Benelux. Hiermee had hij zijn ambitie bereikt. Hij is nog steeds een man met een missie: samen met de mensen rondom hem een cultuurverandering en eigenzinnigheid teweegbrengen binnen het bedrijf en bewijzen dat het ook anders kan.

Ga proactief om met je medewerkers en vraag om feedback. Het is tweerichtingsverkeer

“Ik ben enorm blij dat ik alle kansen benut heb. Ook al was ik er nooit echt klaar voor, ik was wel altijd klaar om het te proberen en er het beste van te maken.” In zijn ogen zijn motivatie, durf en objectieve feedback noodzakelijk om te kunnen groeien. Door het beste in zichzelf én in anderen naar boven te halen, boeken ze als team succes. En dat mag uiteraard af en toe gevierd worden!

Chaos brengt rust

Eigenlijk reiken zijn ambities nog verder. Tegen 2025 wil hij namelijk graag de beste werkgever in België zijn. Met een uitstekend team een andere werksfeer creëren, een inspiratiebron zijn en de juiste invloed hebben in de gezondheidssector, dat is zijn doel. Verder droomt Alonso ervan om nog veel nieuwe dingen te proberen. Tot rust komen doet hij door met zijn passies bezig te zijn. “Mijn agenda bestaat uit 200% werken en 400% leven. Chaos brengt me rust, hoe gek dat ook klinkt. Elke minuut is er een dat je iets kunt doen.”

Om af te sluiten, geeft Alonso nog deze krachtige boodschap mee aan collega-bedrijfsleiders: “Luister naar de nieuwe, digitale generatie. Wees ruimdenkend en sta open voor diversiteit. Probeer het beste in je mensen naar boven te halen!”


Beluister hieronder de volledige podcast met Alexander Alonso.