Powervrouw Angélique van Gils, co-founder van Pursuit Femmes, zit strak in het pak. Ze is ervan overtuigd dat de kleren niet alleen de man, maar ook de vrouw maken. Een tijdje geleden koppelde ze zich los van haar eerste bedrijf Café Costume, een gevestigde waarde in eigentijdse maatpakken voor mannen, om samen met haar twee dochters Joy en Jill de focus te verleggen naar vrouwen, met pakken die je helemaal zelf kunt samenstellen: van de voering tot de knopen. Naast het ondernemen zit ook de passie voor women empowerment duidelijk in het DNA! Ondernemen is bouwen en zelf aan het roer staan. Dát geeft mij energie!

Het enthousiasme van Angélique van Gils is aanstekelijk: “Ik kijk graag naar het halfvolle glas, en niet naar het halflege.” Haar motto? 10% in het leven overkomt je, 90% gaat over hoe je ermee omgaat. Volgens haar is veerkracht dan ook de definitie van ondernemen: “Je weet nooit wat er op je afkomt. Als je een grote tegenslag hebt, krabbel overeind en ga er weer voor. Morgen is een nieuwe dag en dan zie je wel weer verder.”

Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de onderneemster die ze vandaag is:

1. De kleren maken de man

In 2006 richtte Angélique van Gils samen met haar neef Bruno en nicht Saskia het herenlabel Café Costume op. De liefde voor maatpakken zit hen in het bloed: “Onze grootvader is destijds met van Gils gestart. Onze vaders werken momenteel samen bij The Makers, een bedrijf dat maatpakken maakt voor andere merken. Op een bepaald moment voelden we aan dat maatwerk in de lift zat en hebben ook wij de koppen bijeen gestoken: kunnen we daar iets mee doen, hoe gaan we dat aanpakken, enzovoort?”

Met z’n drieën hadden ze alle tools in handen om een bedrijf op poten te zetten. “Wat kan ik zeggen? Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Alle pijlen wezen in de richting van ondernemen.”

Een achttal jaar later vroeg het familiebedrijf The Makers of ze ook daar het maatwerk kon uitbouwen. “Dat sprak me toen écht aan. Ik wilde mijn vleugels spreiden en internationaal gaan.” Angélique Van Gils besloot om Café Costume achter zich te laten. “Sinds 2014 ben ik er niet meer operationeel, maar ik blijf wel nog aandeelhoudster.”

Ze maakte de sprong van ondernemen naar managen. “Mijn vader is twee jaar later op pensioen gegaan. Dan heb ik zijn rol als managing director overgenomen.”

2. Haar vertrek uit het familiebedrijf

In 2020 voelde Angélique van Gils dat haar ‘why’ niet meer zijn plaats zat. “Ik had geen energie meer. Het was gewoon op. Ik had nochtans een mooi salaris, een toffe job, een leuk team,… Maar ik moest gewoon eerlijk zijn met mezelf: is dit wat ik wil? Ben ik wel nog gelukkig?”

Uiteindelijk hakte ze de knoop door en besloot ze om te stoppen in het familiebedrijf The Makers: “Als je jezelf niet trouw blijft, dan word je een soort robot. Ik kan het niet, daar ben ik in ieder geval achter gekomen. De ‘why’ moet kloppen.”

Ik had geen energie meer. Het was gewoon op. Ik had nochtans een mooi salaris, een toffe job, een leuk team… Maar ik moest gewoon eerlijk zijn met mezelf: is dit wat ik wil? Ben ik wel nog gelukkig?

Ze miste naar eigen zeggen het ondernemerschap. “Ondernemen is bouwen en zelf aan het roer staan. Dát geeft mij energie!” Het zal je dan ook niet verbazen dat er al een idee door haar hoofd speelde: de kiem voor Pursuit Femmes was geplant. Toen haar oudste dochter een blik wierp op haar PowerPoint, gebeurde er iets ongelooflijks: “Het idee raakte haar zodanig dat ze graag wilde meedoen. En zij niet alleen: mijn jongste dochter wilde dat ook heel graag. Wie had ooit gedacht dat mijn dochters zouden zeggen dat ze mee willen ondernemen?” Een derde familiebedrijf was in de maak.

3. De kleren maken de vrouw

Ondertussen bouwt Angélique van Gils al een jaar aan het verhaal van Pursuit Femmes, samen met haar twee dochters. “Het is heel boeiend om met twee twintigers samen te werken. Zij leren van mij en ik van hen. Ze kijken bijvoorbeeld helemaal anders naar de wereld, en dat fascineert me telkens weer.”

Als moeder vindt ze het ook fijn om samen te ondernemen: “Nu kan je met z’n drieën zowel de successen vieren als de miserie delen. Alleen is anders ook maar alleen!”

Om de vrede te allen tijde te bewaren heeft het drietal onderling ook heel goede afspraken gemaakt: “Het is net zoals een huwelijk: je gaat uit van het beste, maar laten we het wel formaliseren als het niet goed zou gaan. We blijven familie hé. Zij zijn mijn dochters en ik ben hun mama.”

Het is heel boeiend om met twee twintigers samen te werken. Zij leren van mij en ik van hen. Ze kijken bijvoorbeeld helemaal anders naar de wereld, en dat fascineert me telkens weer

Ondanks de coronacrisis is het klimaat volgens van Gils momenteel gunstig om te ondernemen. “Om het met de woorden van Winston Churchill te zeggen: never waste a good crisis. Uiteraard zijn er zaken die moeten sluiten, doet de retail het niet goed … Dat is verschrikkelijk, versta mij niet verkeerd, maar er zijn ook veel opportuniteiten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat wij nu veel kansen hebben om gewoon te gaan.”

We willen de nummer één in maatpakken zijn voor vrouwen”, steekt Angélique van Gils de ambitie van Pursuit Femmes niet onder stoelen of banken. “Daar zijn we al in België mee gestart. Nu willen we graag internationaal uitbreiden.”

“Het is altijd mooi om connectie te maken met andere ondernemers, omdat je van elkaar kunt leren. Ondernemen is toch een apart vak. En ik geloof ook zeer hard in kruisbestuiving, dus het hoeft zeker ook niet hetzelfde vak of dezelfde branche te zijn. Ik geraak enorm geïnspireerd over de industrieën heen”, aldus nog Angélique van Gils.


Benieuwd naar het hele verhaal van Angélique van Gils? Beluister hieronder de Connexi podcast: