Nicolas De Bruyne (foto ©Sixshooter)

Wat doe je als je je grote droom in het water ziet vallen? Het overkwam Nicolas De Bruyne. Door een blessure moest hij noodgedwongen zijn carrière als profvoetballer beëindigen. Maar hij zette door, zocht en vond een nieuwe droom en richtte zich volledig op het ondernemerschap. Met zijn bedrijf TurnUp ontwikkelde hij een gebruiksvriendelijke tool om het probleem no shows aan te pakken. “Het was een hele zoektocht naar mezelf, maar nu ben ik blij met wie ik ben en waar ik sta”, aldus De Bruyne.

Dit zijn de drie kantelmomenten die Nicolas De Bruyne hebben gemaakt tot de ondernemer die hij vandaag is:

1. Leren netwerken in Dublin

Nadat De Bruyne besloten had om zijn nieuwe ambities te volgen, greep hij de kans om stage te lopen in Dublin. Hij was gemotiveerd om zichzelf te ontwikkelen in iets wat hij graag deed en kreeg al na drie dagen een vast contract als server engineer. “Ik heb zeer hard gewerkt en routine gecreëerd, maar merkte dat ik niet groeide in mijn rol. Ik bleef in dezelfde positie zitten, wat frustrerend was. Terwijl anderen minder kennis hadden van het product, konden zij wel de volgende stap al zetten. Dat vond ik toen moeilijk te begrijpen.”

Keihard werken alleen is niet gelijk aan succes. Weten wat je doet én de juiste mensen kennen is noodzakelijk

Tijdens een brainstormsessie gaf de verantwoordelijke van de Europese afdeling verduidelijking. Hij vroeg voor wie De Bruyne zelf zou kiezen: iemand waarmee je een goede connectie hebt of iemand die het product kent, maar met wie de band ontbreekt… Toen is hij beginnen nadenken. “Ik besefte dat ik meer sociale contacten moest leggen om de juiste personen aan te trekken en aan mijn kant te krijgen. Er zijn altijd mensen die (kleine) deuren kunnen openen, dat is belangrijk om sneller te kunnen doorgroeien.”

Uit deze ervaring leerde De Bruyne om zelfstandig en ondernemend te zijn. Dublin is zijn favoriete plek omdat zijn periode daar hem heeft gemaakt tot wie hij nu is. Het was naar eigen zeggen de beste keuze die hij destijds had kunnen maken.

(foto ©Sixshooter)

2. Een persoonlijke zoektocht

Hoewel hij er een paar jaar geleden klaar voor was om de app te lanceren, liep Nicolas De Bruyne onverwachts tegen een muur aan. Zijn product zou als plug-in dienen op bestaande reservatieplatformen, maar dit plan viel geheel in duigen. Uit angst voor klantenverlies vroegen de platformen een bijdrage, waardoor hij niet meer de continuïteit kon garanderen voor de vennootschappen. Zijn investeerder haakte af met als gevolg dat De Bruyne zich volledig moest heruitvinden.

Je kunt niet alles in één keer verwerken. Het zijn eerder verschillende kleine knoppen die je moet omdraaien

Zo ging hij in op nieuwe opportuniteiten en kocht hij een restaurant, dat hij volledig verbouwde. Door corona moesten ze helaas al snel sluiten. “Het was een heftige periode, want naast deze zakelijke teleurstellingen kreeg ik ook nog te maken met familiale tegenslagen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een jaar lang verloren liep. Uiteindelijk heb ik de knop kunnen omdraaien en ben ik beginnen zoeken naar een manier om mijn droom te realiseren zonder de platformen.” De Bruyne maakte een nieuw plan, trok een software developer aan en werkte een jaar enorm hard om tot het huidige resultaat te komen.

3. De doorstart

Toen De Bruyne een bevriend succesvol ondernemer vroeg of die soms twijfelde aan zijn product, kreeg hij als antwoord: “Elke dag!” Dat antwoord stelde De Bruyne gerust en deed hem beseffen dat het oké is om je af te vragen of je resultaat wel goed genoeg is. Op die manier verbeter je telkens je product.

“Tijdens het ondernemen bots je regelmatig tegen muren aan en dan vraag je je af hoe je die het best kunt omzeilen. Ondertussen heb ik geleerd om die momenten te aanvaarden en niet te lang te blijven stilstaan. Je bekijkt gewoon de mogelijkheden en kiest daar de beste optie uit. Als iets niet lukt ga je op zoek naar een andere visie of oplossing, zolang je maar blijft doorgaan.”

Mettertijd verwacht je bijna steeds een nieuwe muur, maar volgens Nicolas De Bruyne is het een kwestie van je mindset te veranderen. Plannen maken en strategieën bepalen is hierbij zeer nuttig.

Aan ambitie geen gebrek bij TurnUp, want binnen tien jaar wil het bedrijf graag wereldwijde bekendheid genieten. “Om dat doel te bereiken zetten we vandaag al stappen in de juiste richting, met de mindset om elke uitdaging aan te gaan. Uit elk verlies leer je immers wel iets”, aldus De Bruyne.

Ondernemerschap betekent voor hem niet per se zijn eigen doelstellingen realiseren, maar ook die van anderen. “Het gaat zowel over faam en bekendheid, als over sociaal engagement en mensen ondersteunen. Zo heb ik een voetbalclub overgenomen om jonge voetballers te helpen, zodat zij een mooie toekomst tegemoet gaan.”

Tot slot geeft Nicolas De Bruyne nog enkele waardevolle tips voor collega-ondernemers: “Leer voor iedere ontgoocheling een moment en manier te kiezen waarop je je eroverheen kunt zetten. Vind een knop die je kunt omdraaien. Ondernemen betekent elke dag een stap vooruitzetten, hoe klein ook. Daardoor leer je grotere stappen te zetten. Blijf doorgaan, geef je dromen nooit op en blijf manieren zoeken om ze te realiseren.”


Benieuwd naar wat Nicolas De Bruyne nog meer te vertellen heeft? Beluister dan hieronder het volledige podcastinterview.