(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Duizendpoot Erik Goossens (55) is een entrepreneur die met één voet in cultuur staat en met de andere in het ondernemerschap. Maar is dat altijd zo geweest? Eigenlijk wel, al heeft het hem 30 jaar gekost om daar een duurzame weg in te vinden. En daar ligt zijn missie nu: bruggen bouwen tussen cultuur en het bedrijfsleven. “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat die twee werelden zo ver uit elkaar liggen omdat ze elkaar heel hard zouden kunnen ondersteunen. Waar de ene wereld een overvloed aan heeft, heeft de andere een gebrek aan.”

Waar het voor hem allemaal begon? In de supermarktketen die zijn ouders uitbaatten. Erik Goossens is namelijk zoon van zelfstandigen. Het ondernemerschap werd hem dus met de paplepel ingegeven. Al droomde hij in zijn jonge jaren van een totaal ander pad.

Hij deed auditie bij Studio Herman Teirlinck, samen met 300 andere dromers. Drie van hen werden toegelaten, slechts eentje studeerde af. Zijn naam? Erik Goossens. Meteen had hij een rol in een langspeelfilm te pakken én een contract bij een theatergezelschap. Daarna was er de Vlaamse band Leopold 3 en de VTM-soap Familie, vervolgens het verborgen camera-programma “Kan dit?!” en nog iets later de lancering van zijn theaterzaal Arte in hartje Brussel.

(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Stap naar het bedrijfsleven

Het theater moest uiteindelijk plaats maken voor het ondernemerschap. Het was voor Goossens tijd om zijn vleugels uit te slaan en richting bedrijfswereld te vliegen. Hij zette zijn stappen in het maken van wervingsclips voor bedrijven, maar al snel miste hij waardering. Reclamebureaus namen de bovenhand en streken alle eer op. “Het draait dan niet enkel meer om creatief zijn, ook de praktische kant van je bedrijf moet geregeld worden.”

Goossens bleef niet bij de pakken zitten en trok op onderzoek naar wat muziek maken doet met je brein en de impact hiervan op je empathisch vermogen. Al snel werd PLUG & PLAY geboren, een streaming service die andere bedrijven en hun product wereldwijde zichtbaarheid geeft vanuit één ruimte. De audiovisuele sector, eventsector én IT-sector slaan de handen in elkaar bij PLUG & PLAY, een combinatie waarin Goossens al zijn passies kwijt kan.

Groeipijnen zijn cruciaal

Voor het uitbreken van de coronapandemie besloot Goossens volledig anders te gaan leven: geen alcohol meer, veel lezen, elke dag om 5 uur opstaan en meer sporten. Een levensstijl die ervoor zorgt dat hij meer kan verzetten dan voordien, zoals een marathon lopen in Berlijn na een avondje optreden (en blijven plakken) in Antwerpen.

Ik ben naïef en in de zakenwereld is dat nog altijd een negatief woord

Zowel bij een marathon, als in een bedrijf of in je job zijn groeipijnen cruciaal! Doe je iets niet graag, zeg het dan. Alleen zo kan er verandering in gang worden gezet, vindt Goossens. “Eerlijkheid is zo’n grote kracht, het is allesbehalve een zwakte. En ook zeggen wat je niet kunt. Fouten maken is niet erg maar ze niet toegeven, ligt veel moeilijker.”

Ik ben naïef

“Ik ben naïef en dat is in de zakenwereld een negatief woord. Maar tóch wil ik het blijven omdat het staat voor de schoonheid van verwondering”, zegt Erik Goossens. Voor mij is iemand goed tot het tegendeel bewezen is.” Goossens gelooft dat je steeds vertrekt vanuit vertrouwen en eenmaal men dat beschaamt de grenzen worden afgebakend.

Ik ben soms jaloers op mensen die geen ambitie hebben

Voor de komende vijf jaar ziet hij het als volgt: verder uitbouwen wat hij nu aan het doen is, focus proberen houden en zen zijn. “Ik ben soms jaloers op mensen die geen ambitie hebben.”

Wat zijn wijze raad is aan de 20-jarige Erik Goossens? Na even nadenken, volgt het antwoord: “Buikgevoel. Eerlijkheid. En focus houden, maar toch zoveel mogelijk proeven. Of door het vele proeven weten waar ik naartoe wil gaan.” The best is yet to come!


De volledige podcastaflevering met Erik Goossens kan je hieronder herbeluisteren: