Inge Geerdens

Inge Geerdens is succesvol ondernemer, oprichter en CEO van CV Warehouse, dat een heus online rekrutingsplatform biedt aan bedrijven. Opgegroeid op de boerderij stroomt ze vandaag nog mee met de ups en downs van het land. Ze noemt zichzelf een geluksvogel. Zelf gezond zijn, en haar kinderen gezond zien wezen, dat is wat ze graag het ultieme geluk noemt. Ze geniet van haar bedrijf dat vandaag vlot draait, net zoals ze drijft op de mensen die haar al vijftien jaar lang omringen en deden groeien. Het maakt van haar een puur mens, die je met volle teugen hoort genieten als je goed luistert naar haar gesprek met FF Rustig, in gesprek met gastvrouw Karen Van der Aa.

Als ze over zichzelf spreekt, dan is ze “de mama” van haar vier kinderen, de vriendin die nooit nee zegt tegen een goed glas, en de onderneemster die geen blad voor de mond neemt. Ontmoet Inge Geerdens, spring in ’t veld, maar toch op haar eigen rustige manier aan tafel met Karen Van der Aa over ondernemen en hoe fijn het is om kennis en expertise te kunnen doorgeven. Als ze zich buiten haar bedrijf begeeft, doet ze dat enkel als het een win-win is voor iedereen. Ze staat niet te springen voor andere postjes. Dat leidt af van je eigen bedrijf, zegt ze. “En zolang je operationeel bent, moet je focussen.”

V.l.n.r.: Hein Witvrouw, Karen Van der Aa en Inge Geerdens

Voldoende cash

Over waar het voor haar begon, moet ze niet twijfelen. Op haar 26ste kreeg ze haar ontslag omdat haar plan van aanpak niet in goede aarde viel bij haar werkgever. Van het ontslag reed ze rechtstreeks naar het BTW-kantoor, want ze wist dat ze niet meer voor een werkgever wilde werken. “Ik had geen idee wat ik wilde doen en zag het dan ook zo breed mogelijk”, vertelt ze. Omdat ze op dat moment geen fan was van de rekruteringsbusiness, ging ze Nederlandse les geven aan de toplui van Swissair. Tot ze telefoons begon te krijgen van de klanten van haar ex-werkgever.

Het was meteen het moment waarop haar eerste bedrijf, Executive Research, werd geboren. Ze had voor het eerst een echt plan dat werkte: van de traagheid van telefoneren en brieven schrijven, speelde ze in op de snelheid van het hedendaagse internet. Haar eerste wervings- en selectiebureau was daarmee een feit.

“Elke crisis heeft winnaars en als ondernemer in een service gerichte business moet je zien wie lamgeslagen is en wie vooruit vliegt”, vertelt Inge. “Daar moet je je op richten. Uit mijn eigen crisis leerde ik om als bedrijf altijd voldoende cash te hebben. Daar hou ik me nog altijd aan vast. Op die manier kan je de meeste crisissen overwinnen.”

Vallen en opstaan

De next step richting CV Warehouse - een bedrijf dat softwaretools verkoopt waarmee bedrijven de toestroom van sollicitanten succesvol kunnen verwerken - was niet eenvoudig. Elk goed idee heeft dan ook jaren nodig om te rijpen en om op de markt te komen, klinkt het.

“Het idee van CV Warehouse kwam er omdat ik een hekel had aan het inefficiënte van Excel. Dat moest anders kunnen, dacht ik. Omdat ik het idee nergens anders in de praktijk terug vond, heb ik het dan maar zelf gedaan. Iedereen was er gek van en enthousiast, maar niemand kocht het. Ik was in die tijd ook vrouwelijke ondernemer van het jaar, maar eigenlijk bracht het niets op. Dat was niet makkelijk.”

Nu na 15 jaar gaat het vanzelf, vertelt ze, al steekt ze niet onder stoelen of banken dat ondernemen met vallen en opstaan gebeurt. “Het hoort er bij.”

V.l.n.r.: Hein Witvrouw, Karen Van der Aa en Inge Geerdens

Guts, goesting en gezond verstand

Tijdens haar zoektocht naar geld, kwam ze terecht in een internationaal ondernemingsforum. Het leidde tot de oprichting van Connexi Foundershub, een feedbackplatform voor en door ondernemers.

“Je leert zoveel van de cases van anderen”, aldus Geerdens. “Het fijne eraan is ook de gunfactor. Als ondernemer groei je door mekaar het beste te gunnen, maar dat houdt in dat er ook kritiek moet zijn. Je moet soms even op je bek gaan om verder te kunnen. Om een goeie ondernemer te zijn, moet je guts hebben, 300% goesting en ook wel gezond verstand. Want als je domme dingen doet, ben je failliet.”

Strategisch denken en gracieus bewegen

Ouder worden vindt ze niet erg. Wél dat er minder tijd op de teller komt te staan. Ze heeft nog plannen, da’s duidelijk als je Inge Geerdens bezig hoort. De passie druipt ervan af. Generaties samenbrengen door schaken, het is één van die zaken die ze graag doet. “Jongeren die niet graag voetballen toch laten scoren, dat is fantastisch. Met schaken geef je hen tools voor het leven mee. Zo leren ze niet alleen strategisch denken, maar ook gracieus bewegen”, zegt ze zo mooi.

Haar advies? “Blijf loyaal aan de goede dingen, en dat op alle vlakken. Het is bijvoorbeeld goud waard om op mensen te kunnen steunen die al jaren met je mee lopen.”

Het integrale podcastinterview met Inge Geerdens beluisteren? Dat kan hieronder.